Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Blixtaktion av Blank Spot för att följa utvisad journalists öde

Publicerad: 13 december 2016, 06:33

I natt utvisades journalisten Wares Kahn tillsammans med elva andra ungdomar till Afghanistan. Blankspot har därför dragit i gång en blixtkampanj för att ta reda på vilket öde som väntar dem. KORRIGERAD


Ämnen i artikeln:

Martin SchibbyeBlank spot project

– Jag måste gå nu, polisen väntar på mig, jag skickas nu mot min egen död.

Det var ett av de sista budskapen från Wares Kahn till Martin Schibbye på Blank Spot Project innan han fördes ombord på planet som lyfte i natt och som skulle föra honom och elva andra ungdomar till Afghanistans huvudstad Kabul.

KORRIGERING / Wares Kahn behövde inte kliva åka till Arlanda. Bara minuter innan bussen skulle gå fick han veta att Migrationsdomstolen prövar hans ärende. Läs mer här och här. /

De utvisades trots att Migrationsverket så sent som i förra veckan kom fram till att säkerhetsläget i landet har försämrats och att det därför ska krävas mindre för att asylsökande afghaner ska få skydd i Sverige.

Wares Kahn jobbade som journalist i Afghanistan och bevakade såväl regeringen som talibanernas agerande i landet. Han är därför mycket orolig för vad som väntar honom.

– En snabb googling bort finns alla mina artiklar och filmer, blir jag inte dödad av talibanerna så blir jag det av politiker jag granskat, berättade han för Martin Schibbye innan han skulle sättes på planet till Kabul.

Blank Spot Project har beslutat att skicka ett reportageteam till Afghanistan för att följa upp vad som händer med de utvisade.

– Det här är en historia som utspelas nu och som också måste berättas nu. Vi ska vara snabbfotade samtidigt som vi följer alla våra rutiner för riskanalyser, säkerhetsförberedelser och visum. Jag har under kvällen varit i kontakt med det tänkta teamet och detaljer kommer att klarna under morgondagen, säger Martin Schibbye.

Vad hoppas ni åstadkomma med resan?
– Vi vill ta reda på vad som sker med alla de barn, ungdomar och journalister som nu utvisas tillbaka till ett land i krig. Förhoppningsvis kan journalistiken leda till ökad kunskap och en livsnödvändig diskussion om det som nu sker.

Men för att komma iväg krävs det pengar som organisationen måste få in via en insamling.

Hur mycket pengar behövs?
– Cirka 160 000 kronor kommer att täcka teamets löner under en kortare resa inklusive säkerhet, resekostnader, översättningar, korrektur, webb-layout etcetera. Men vi stannar gärna så länge som möjligt, så ju mer vi resurser vi får in desto mer djuplodande journalistik kan vi göra.

Redan har insamlingen gett över 100 000 kronor. Den som vill bidra kan swisha valfritt belopp till 123 554 35 41.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.