Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Blev det för mycket för dig, Erik Almqvist?

Publicerad: 8 januari 2013, 12:54

Filterskribenten Erik Almqvist byter namn för att skilja ut sig från SD:s Erik Almqvist. Han lämnar nu tidningen Filter för att bli frilans.


När jag nyligen skrev en krönika i Metro undertecknade jag med Erik Eje Almqvist. Jag har kallats Eje hela mitt liv och tyckte att det blev en mer catchy byline. Att en bieffekt sedan är att jag slipper dela namn i tidningen med järnrörs-Erik – det gör mig inget, säger Erik Eje Almqvist.

Har ni förväxlats någon gång, du och SD:s Erik Almqvist?

Inför riksdagsvalet skrev jag en text i Filter där jag träffade SD-Erik och bad honom byta namn. Där beskrev jag bland annat ett tillfälle när jag skulle intervjua Tuva Novotny. Helgen före intervjun sände Kaliber sitt wallraff-reportage från SD:s kryssning till Tallinn. Samtidigt var jag med en kompis i Riga. Då trodde hon att det var SD-Erik som ville träffa henne, men bara för en kort stund, säger Erik Eje Almqvist som önskar att han kunde bjuda på någon roligare förväxlingshistoria.

Han vill tona ner att namnbytet har med Sverigedemokraternas skandaler att göra men säger samtidigt:

Jag, och de andra 30 som heter samma sak, reagerar naturligtvis när vi ser vårt namn i väldigt tråkiga och sorgliga jätterubriker.

Erik Eje Almqvist slutar i februari på Filter, som han har arbetat med sedan starten av magasinet.

Det var mitt första jobb efter journalisthögskolan. Jag var med från planeringsstadiet och har sett tidningen växa från något som ingen trodde på till vad den är i dag. Jag har lärt mig otroligt mycket och det har varit svinkul, men nu är det dags att gå vidare.

Han bor sedan en tid tillbaka i Köpenhamn och kommer att fortsätta att jobba en del för Filter på frilansbasis. Det blir även liknande jobb för andra uppdragsgivare, men han hoppas också på andra typer av texter. Han blir lite hemlighetsfull när det gäller framtiden.

Det handlar om berättande, men mer än så kan jag inte säga just nu.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.