torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Björn Wiman tar över Expressen Kultur

Publicerad: 22 september 2008, 12:28

Björn Wiman ersätter Per Svensson som kulturchef på Expressen. Svensson byter chefsskapet mot att bli skribent och recensent på Sydsvenskans kultursidor. (Uppdaterad)


Björn Wiman är 38 år. Han började på Expressen som korrekturläsare på 90-talet. Därefter arbetade han i flera år som redaktör på bokförlag och frilansande litteraturkritiker innan han återvände till Expressen 2001.

Björn Wiman tycker att det känns naturligt att det blir han som tar över det som enligt honom är Sveriges ”roligaste, mest bildande och briljanta kultursidor”. Han har arbetat nära ihop med Per Svensson i sex år.

– Expressens kultursidor har ända sedan Strömstedts tid präglats av en lustfylld princip. Stilen står i centrum. Hur man skriver är viktigare än vad man skriver om.

Vad behöver Expressen Kultur bli bättre på?

– Framför allt på webben. Egentligen är det märkligt att kulturjournalistiken som är den friaste formen av journalistik inte har lärt sig att utnyttja de nya medierna bättre.

När Aftonbladet tidigare i år bytte kulturchef innebar  det bland annat att en del gamla skribenter ersattes med nya. Kommer det att hända på Expressen också?

– Det finns ett naturligt flöde bland fria skribenter. Jag är stolt och glad över våra frilansskribenter. Det finns ingen anledning att jag göra några förändringar.

Björn Wiman tycker överlag att de svenska kultursidorna befinner sig i ett spännande läge. En ny generation är på väg in.

– Jag hoppas att kultursidorna kommer att genomgå samma vitalisering som ledarsidorna gjort under de senaste tio åren.

Förutom Expressens, vilka andra svenska kultursidor läser du helst?

– DN:s och Sydsvenskans.

Per Svensson säger till Sydsvenskan att han ser fram emot att  bli medarbetare på kulturredaktionen och att det inte handlar om någon gräddfil som skribent:

– Jag ska skriva som alla andra på redaktionen. Men internets hjälp tror jag på Sydsvenskans möjligheter att ge större genomslag i riksdebatten.

Per Svensson har bott i Malmö sedan 1980-talet. I hans anställningskontrakt står det ”senior columnist”.

– Det är ett sätt att markera Pers specifika betydelse för tidningen, säger Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström till den egna tidningen.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev