Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Björn Hedensjö: DN.se dålig på mångfald

Publicerad: 14 juni 2011, 08:21

Medieforskaren Gunilla Hultén har tittat på hur det står till med mångfalden på DN.se. Och resultatet är enligt redaktionschef Björn Hedensjö ett absolut misslyckande.


Ämnen i artikeln:

DN.se

Den manliga dominansen är total visar undersökningen. 460 artiklar ingår i studien. När det gäller politik har 37 manliga huvudaktörer 13 kvinnliga.

Sport: 37 artiklar med manliga huvudaktörer 7 med kvinnor.

Ekonomi/företag: 21 artiklar med manliga huvudaktörer 4 med kvinnor.

Kultur/nöje: 21 artiklar med manliga huvudaktörer 16 med kvinnor.

Vård: Inga artiklar med manliga huvudaktörer 2 med kvinnor.

Barn/ungdom: Inga artiklar med manliga huvudaktörer 1 med kvinnor.

Ett resultat vi så klart inte är nöjda med, säger Björn Hedensjö, redaktionschef för DN.se.

Det som är riktigt nedslående menar han är att det inte skett någon nämnvärd förbättring jämfört med hur det såg ut för 10, 20 år sedan. Även om det skett stora förändringar i samhället har det inte avspeglats i mediernas rapportering.

Ett absolut misslyckande, menar Björn Hedensjö.

Och någon större förändring på kort sikt tror han inte heller på. Det ska ske en uppföljande studie i höst. Och varje förbättring, även om det bara är med någon eller några procent, ser han som en delseger.

Men att det kommer att tas steg i rätt riktning på redaktionen är han övertygad om. Inte minst sedan undersökningen och tidningens mångfaldsblogg aktualiserat ämnet.

Jag tror att flera tänker till ett par gånger extra. Behöver man en expert i till exempel statskunskap går det lika bra att ringa en kvinnlig.

Studien är gjord av medieforskaren Gunilla Hultén och speglar den bild besökare på sajten fick under perioden 28 mars till 10 april och utgår från de tio översta puffpaketen på sajten klockan 12 samt alla texter som publicerades mellan klockan 11 och 13 på ett antal undersajter. Redaktionen kände inte till undersökningen.

Ämnen i artikeln:

DN.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev