Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Björn Häger: Du går för långt

Sätt vilka etiketter du vill på SD, men när du smetar på mig att jag sprider nazistpropaganda går du för långt, skriver Björn Häger i ett svar till Axel Andén.

Publicerad: 10 december 2014, 11:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Axel, sätt vilka etiketter du vill på SD, men när du smetar på mig att jag sprider nazistpropaganda går du för långt. Diskussionen gäller vilka ord journalister bör använda och vilket syfte det fyller. Kalla SD för fascister om du tycker det, men när du kastar nazist i ansiktet på mig för att jag resonerar om ordens valör, tar du diskussionen till en obehaglig nivå.

Jag har självfallet inte återgett någon nazistpropaganda för att smutskasta någon.

Debatten om fascistordet bubblade upp nu för att Stefan Löfven började använda det om SD. Och hänvisade till historikern Henrik Arnstad som källa när han pressades om saken.

Därmed är det relevant att påtala att Arnstad är debattör och inte forskare, och att så gott som alla historiker inom akademin är av en annan uppfattning än han. Det är inte att sprida nazistpropaganda.

I intervjuer hänvisar Arnstad gärna till vetenskapen. Då kan det vara klokt att se vad den tyckt i frågan. Där hänvisade jag bland annat till vänstertidningen Internationalen där Håkan Blomqvist, docent vid Södertörns högskola, underkänner Arnstads resonemang. Varken det eller Annalena Lodenius påpekande om vad som är konsensus i forskarvärlden, tycker jag kan gå under beteckningen nazistpropaganda.

Och för den som bara läser ditt angrepp på mig och får intryck att jag skulle vara något slags kryptonazist eller SD-kramare, kan jag upprepa slutlklämmen i min text:

SD är ett problematiskt parti. Främlingsfientligheten lyser igenom. Rasismen finns där under ytan. Och ska avslöjas. Men journalister som sätter för starka etiketter uppnår sällan något annat än att de väljare man kallar rasister, fascister eller nazister slutar lyssna.

Och när de verkliga fascisterna dyker upp, vilka ord har man kvar för att beskriva dem?

Björn Häger, ordförande Publicistklubben

Svar direkt:

Det jag skrev var: ”I sin text återger Björn Häger dessutom okritiskt den propaganda olika nazistgrupper spridit ut för att smutskasta Henrik Arnstad. (Den går ut på att han inte är historiker eftersom han inte har tagit ut en fil kand. i ämnet historia.*) Själv kallar han sig numera vetenskapsjournalist.”

Min poäng med det stycket var att Henrik Arnstad varit utsatt för en kampanj av olika nazistiska grupperingar som hävdar att han ljuger om sina meriter, och att det är en kontext som gör att man bör vara extra varsam. Därmed inte sagt att man inte får diskutera om han kan kalla sig historiker eller inte, men att han enbart är debattör tycker jag inte är en korrekt beskrivning.

Men jag håller med Björn Häger om att det var onödigt att använda ordet nazist i den här kontexten. Det blev ”guilt by association”, och dessutom kom det i vägen för huvudfrågan. Min intention här var inte att smeta, utan motsatsen.

När det gäller huvudfrågan vill jag poängtera att jag inte landat i att fascistbegreppet är det mest korrekta, min poäng var bara att det inte går att säga att det är felaktigt. I en liknande slutsats landar Björn Lundgren i detta inlägg på Scandia, tidskrift för historisk forskning.

/Axel Andén

Inte fel kalla SD fascistiskt
Björn Häger, ordförande Publicistklubben

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev