Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Biocensuren avskaffas – åldersgränserna blir kvar

Publicerad: 9 december 2010, 11:23

Möjligheten att på förhand förbjuda film som ska visas offentligt upphör, men åldersgränserna 7, 11 och 15 år blir kvar.


Regeringen har idag utfärdat lagar baserade på ett riksdagsbeslut om att avskaffa filmcensuren. Förhandsgranskningen av film som ska visas offentligt för personer från 15 år avskaffas, liksom möjligheten att på förhand förbjuda att film visas offentligt.

De nuvarande åldersgränserna för film – barntillåten, tillåten från 7 år, 11 år eller 15 år – blir dock kvar.

De nya lagarna ska börja gälla 1 januari, och då avvecklas också Statens biografbyrå och ersätts av en ny myndighet, Statens medieråd, vars uppdrag är att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och fastställa åldersgränser för filmer som är avsedda att visas för barn under 15 år.

”Det är glädjande att världens äldsta och numera väldigt omoderna filmcensur för vuxna äntligen avskaffas. Regelverk och insatser koncentreras nu på att stärka barn och unga i dagens medieverklighet”, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.