fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bilder och kommentarer från FRA-demonstrationerna

Publicerad: 17 september 2008, 03:46

Utöver manifestationen på Sergels torg hade hundratals personer samlats utanför riksdagen.
- Det fanns en poäng med att vi var det sista de såg innan de gick på semester och det första de ser när de kommer tillbaka, säger Anna Troberg, bloggare och piratpartist. (Uppdaterad)


Demonstrationen utanför riksdagen hade ingen arrangör, eftersom den saknade tillstånd, men det var en hel del piratpartister där.

– Det var bra med folk på Mynttorget, det blir bra media. Den demonstrationen var mer spontan, med spontana tal. Det var mer ”Jag har rest från Värmland och nu ska jag tala om vad jag tycker om FRA”, säger Anna Troberg.

Varför är det viktigt att demonstrera?

– Det är en sak att sitta och blogga, men att komma ut och träffa folk som man har samhörighet med, det är jätteviktigt. Och det är en poäng att vara utanför riksdagen, att vi var det sista de såg innan de gick på semester och det första de ser ser de kommer tillbaka

Du tror inte att de börjar bli trötta på att se dig?

– De är såklart jättetrötta på det, och poängen är väl att de ska bli så trötta på det att de inser att de gjort fel, och gör om. Jag kommer inte på någon annan fråga som hållit i så här länge. Många här har tagit ledigt från jobbet och rest långa sträckor för att komma hit, det säger något.

Demonstranterna på Mynttorget anslöt sig till demonstrationen på Sergels Torg på eftermiddagen. Den blev inte riktigt så stor som arrangörerna hade hoppats på.

– Det gick bra, även om det var lite kallt och kyligt, och begränsat med folk. Men det var desto fler talare, och en enorm bredd med hela det politiska spektrat och många från andra delar av samhället. Och att vi lyckats samla så mycket folk som vi ändå gjorde är vi väldigt nöjda med, säger Amanda Brihed, från Nätverket Svart måndag som arrangerade demonstrationen.

Tidningsutgivarnas vd Anna Serner var en av talarna, hon fick rungande applåder när hon citerade  Thomas Jefferson:
”Ett samhälle som vill byta lite frihet mot lite säkerhet kommer förlora båda och inte förtjäna någondera.”

– Jag fokuserade på de rent demokratiska frågorna, som berör oss alla, och jag kände att jag fick stor respons. När man kokar ner det till kärnfrågorna handlar det om lite mer säkerhet och lite mindre frihet, säger hon.

Var den någon annan talare du lyssnade extra på?

– Ja, Clarence Crafoord, chefsjurist Centrum för Rättvisa, som har anmält lagändringarna till Europadomstolen. Det är något som med kraft för saken framåt, och signalerar att det är inte slut. Det var väl mitt huvudbudskap också, att vi måste fortsätta kämpa.

På plats fanns också Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman som samlade stoff till morgondagens ledare.

– Det har varit bra, lite synd bara att det blev uppsplittrat i två olika demonstrationer.

Vilka tal tyckte du var bäst?

– Johan Norbeg var väldigt bra och Magnus Betnér hade bett. Anna Serner var bra också.

Fick du med dig något av talen idag?

– Ja en uppmaning från Magnus Andersson, riktad till regeringen: Om ni inte vågar säga riv upp, kalla det omtag, nystart eller vad som helst, vi skiter i vilket. Det är strategiskt rätt.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev