Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bibliotekschef försökte efterforska DN:s källor

Publicerad: 13 juni 2017, 05:27

Karlstads stadsbibliotek har gjort en lista över EU-migranter och romer som nekas att låna böcker. När DN konfronterade bibliotekschefen försökte hon vid flera tillfällen ta reda på hur tidningen fått tag i uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

DN

Dagens Nyheter (DN) avslöjade i går hur EU-migranter nekas boklån på stadsbiblioteket i Karlstad. Enligt bibliotekschefen är bakgrunden att personerna på listan saknar en fast hemadress, vilket gör att biblioteket inte kan skicka en räkning vid försening av boklån.

Men i lagen står det att biblioteksverksamheten ska finnas tillgänglig för alla. Och upprättandet av listan har enligt DN ifrågasatts internt, vilket uppmärksammas i artikeln.

I kontakten med bibliotekschefen inför publiceringen ska bibliotekschefen vid tre tillfällen ha försökt ta reda på vem som lämnat uppgifterna till tidningen. Det trots att det strider mot grundlagen när chefer inom offentlig verksamhet försöker efterforska källor.

Efter intervjun ska personalen också ha instruerats att inte svara på några frågor från DN, enligt en uppgiftslämnare till tidningen.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.