Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Biblioteksbladet kan läggas ned

Publicerad: 16 april 2019, 12:10

Folkbibliotekscheferna i Stockholm, Göteborg och Malmö tycker att Svensk biblioteksförenings medlemstidning Biblioteksbladet, som funnits i över 100 år, är för dyr. Den bör därför läggas ned och ersättas av en person på kansliet vars uppgift ska vara att sprida nyheter, tycker cheferna.


Biblioteksbladet har funnits sedan 1916. Men om en månad kan det vara slut. Då ska det nämligen röstas om tidningens framtid på Svensk biblioteksförenings årsmöte i Helsingborg. Det sedan Folkbibliotekscheferna i Stockholm, Göteborg och Malmö lagt fram ett förslag om att tidningen ska ersättas med ”ett omvärldsbevakande arbete i digitala kanaler”. Genom nedläggning skulle föreningen kunna spara in 3 miljoner årligen, menar cheferna, vilka också konstaterar att Biblioteksbladet ”inte ger en nytta för föreningen som motsvarar kostnaden”. Vid behov skulle man i stället kunna anställa en extra person på kansliet, enligt förslaget.

Styrelsen yrkar dock på avslag och tidningens chefredaktör, Annika Persson, har höjt sin röst i en text på Biblioteksbladets sajt. Hon oroas särskilt över att skillnaden mellan en självständig tidning och en kommunikatör inte lyfts i förslaget.

”En fri tidning kan till skillnad från föreningens anställda skriva om saker som föreningsmedlemmarna inte vill att det ska talas om. Det kan handla om en biblioteksledning som går över gränsen eller oönskade konsekvenser av en verksamhetsförändring.”

Biblioteksbladet utkommer med åtta nummer per år.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News