Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Beslut om åtal mot Cissi Wallin i augusti

Publicerad: 2 juli 2019, 06:20

Ett beslut om det blir ett åtal mot Cissi Wallin för förtal mot Fredrik Virtanen – eller om förundersökningen läggs ned – kommer att fattas i slutet av augusti, säger åklagaren Daniel Suneson.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinFredrik Virtanen

I januari 2018 anmälde Fredrik Virtanen, via advokater, Cissi Wallin för grovt förtal av honom under Metoo-hösten. Det var i oktober 2017 som Wallin, genom en publicering på sitt Instagram-konto, anklagade Virtanen för ett grovt sexualbrott. Sedan dess har en förundersökning, som letts av tre olika åklagare, pågått. Den stora frågan är om det var försvarligt av Cissi Wallin att lämna uppgifterna om Fredrik Virtanen. Virtanens försvar har kompletterat anmälan med fler fall av förtal som skett på Instagram-kontot efter att anmälan lämnats in.

Försvaret har drivit linjen att det var försvarligt att lämna uppgifterna om Fredrik Virtanen. De har i omgångar försökt stärka bevisningen för sin inställning i skuldfrågan. Först med hjälp av en internutredning som gjordes på Aftonbladet och som, enligt Wallins försvar, ska ha legat till grund för att Fredrik Virtanen köptes ut från sin tjänst. Den internutredningen har dock försvunnit, varför försvaret i stället har begärt att personer som varit inblandade i internutredningen skulle förhöras. I sin bok skriver Fredrik Virtanen att det inte framkommer några allvarliga brott i internutredningen.

Senast blev åklagaren överkörd i tingsrätten. Försvaret hade krävt att tre Aftonbladet-anställda skulle förhöras, men åklagaren sade sagt nej. Tingsrätten beslutade dock i slutet av april att förundersökningen ska kompletteras med de tre förhören.

Nu har de tre förhören hållits och åklagaren Daniel Suneson, som ansvarar för förundersökningen, skriver i ett mejl till Medievärlden att ett beslut om huruvida det blir åtal eller inte kommer att komma i slutet av augusti. Det med hänsyn till att det är semestertider.

– Samtliga begärda kompletteringar (från försvarets sida) är gjorda och jag kommer med hänsyn till semestrar att fatta beslut i åtalsfrågan i slutet av augusti, skriver han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News