tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Benkö kritiserar presstödsförslaget

Publicerad: 11 september 2013, 04:46

Bristen på granskande journalister riskerar på sikt att urholka den svenska demokratin, menar SR:s vd Cilla Benkö.

Ämnen i artikeln:

Cilla Benkö

Vi på Sveriges Radio vill inte, och kommer aldrig att kunna, ersätta en livskraftig lokal press. Betydelsen för svensk demokrati av det duala systemet där det funnits både ett starkt Sveriges Radio utanför Stockholm och en stark lokal press kan knappast överskattas.

Det skriver i dag Cilla Benkö på DN debatt.

Hon konstaterar att när stödet kom var det för att hålla andratidningarna under armarna. Men att det nu också är förstatidningar som behöver stöd när annonsintäkterna sjunker och företagen är inne i en digitala omställning med alla dess problem.

Lokaltidningarna möter nu en situation som alltmer liknar vår. Även starka lokaltidningar i stora kommuner kan vara beroende av enstaka reportrar för sin lokala granskning och det finns orter där det i princip inte finns någon bevakning alls.

Hon avslutar sin debattartikel med orden:

Det viktiga är att de hinder som finns för den samlade kvalitetsjournalistikens överlevnad på allvar diskuteras, för att inte medieskuggan ska breda ut sig. Det är ett ansvar för oss alla, särskilt för våra folkvalda politiker. Det är viktigare för demokratin och därmed det svenska samhället än att fastna i diskussioner om marknadsanalyser.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev