Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bengt Albons utrikesblogg går upmarket

Publicerad: 21 september 2007, 07:43

En av Sveriges mest välmeriterade journalister startar en blogg för tyngre utrikesbevakning.
- Egentligen skulle jag ha skickat ut pressmeddelandet om en vecka, men jag råkade trycka på fel knapp, säger han.


Bengt Albons har bland annat varit utrikeschef på Dagens Nyheter och korrespondent i Kina Latinamerika och USA för samma tidning. Han har nu nappat på ett erbjudande om avtalspension och kommer att starta Utrikesbloggen.se 1 oktober.

– Det var en kompis som sa att du måste ju ha en egen blogg, sedan har jag tänkt och tänkt och tänkt, säger han.

Det blir mer en regelrätt webbtidning än en blogg. Den ska innehålla analyserande artiklar, debattinlägg och kolumner av svenska experter, diplomater, politiker, akademiker och journalister.

– Poängen med bloggen är att göra material tillgängligt som läsarna inte får i de svenska tidningarna. Det är sådant som inte får plats: Längre artiklar och material från tankesmedjor och forskare. Jag skriver sammanfattningar och länkar till källmaterialet.

Kolumnisterna kommer att jobba oavlönat, Bengt Albons vill inte avslöja vilka de är eftersom han inte är helt säker än. Men två känner han sig hyfsat säker på: Urban Ahlin, socialdemokratisk riksdagsman och vice ordförande i utrikesutskottet och Mats Johansson, riksdagsman för moderaterna och ledamot i kulturutskottet.

Bengt Albons säger att han vill ha in lite lättare inslag också, han kommer bland annat att länka till sin favoritserie Doonesbury.

Det kommer inte att gå att kommentera artiklarna på Utrieksbloggen.se. Det skulle kräva förhandsmoderering, vilket skulle kräva för mycket av Bengt Albons tid.

Han räknar inte med att få in några pengar från bloggen, blir det annonsintäkter har han tänkt använda dem till att betala de som medverkar.

Utrikesbloggens sajt har byggts av webbyrån Awave.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev