Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Begreppet ”Doktor Åsas sambo” är en absurditet

Tidningarna bör avstå från att använda begreppet "Doktor Åsas sambo", skriver Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson.

Publicerad: 23 maj 2012, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Inom kort lär det väckas åtal mot den man som misstänks för att ha satt Harry Scheins hus i brand. Därmed är det också en överhängande risk för att Åsa Wihlbeck åter hamnar i fokus.

Åsa Wihlbeck har en speciell bakgrund. Hon var med i första Robinson. Därefter utbildade hon sig till läkare och hade under flera säsonger ett läkarprogram i SVT. Hennes ambition att få alla tittare att förstå svåra medicinska frågor gjorde att hon 2010 utsågs till Årets Folkbildare. Hon blev helt enkelt ”Doktor Åsa” om inte med hela svenska folket, så med många tevetittare.

Det är hennes sambo som är misstänkt för mordbrand.

Direkt efter händelsen valde tidningarna att beskriva den misstänkte på temat ”TV-kändisens sambo”. Hon har emellertid berättat i SR:s program Medierna att hon utsattes för en stor press att träda fram, framför allt från kvällstidningarna.

Till sist gjorde hon det – i hopp om att hetsjakten skulle upphöra.

Det blev tvärt om.

Sedan den dagen har hon på ett unikt sätt, med sitt namn och sitt ansikte, fått personifiera polisens misstankar mot en annan person. Om och om igen har den misstänkte beskrivits som ”Doktor Åsas sambo”. Det var som att det blev fritt fram för att hon vid ett tillfälle valde att berätta sin historia.

Det är det naturligtvis inte. Åsa Wihlbeck är inte en offentlig person av den kalibern att hon ska behöva stå ut med att bli exponerad på detta sätt i ett nedsättande sammanhang.

Enligt min mening bör tidningarna avstå från begreppet ”Doktor Åsas sambo”. Valet borde stå mellan att namnge den misstänkte eller använda sig av anonyma beskrivningar. Att stjäla en människas identitet för detta ändamål är en absurditet.

Jag läste för några dagar sedan en artikel i Mitt i-tidningarna. Där beskrevs mannen som den som misstänks för att ha tänt eld på Harry Scheins hus. Heder åt ansvarsfull journalistik.

Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman, PO

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev