Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

BBC-journalist inför rätta i Thailand

Publicerad: 23 augusti 2017, 06:57

BBC:s korrespondent i Sydostasien, Jonathan Head, riskerar upp till fem år i fängelse efter att ha rapporterat om hur utländska pensionärer fått sina fastigheter stulna av kriminella nätverk. På onsdagen infann sig Head i den thailändska domstolen.


Ämnen i artikeln:

BBC

Fallet som gått till Thailändsk domstol gäller Jonathan Heads granskning från 2015 som avslöjade bedrägerier på en populär thailändsk turistö. Granskningen visade hur utländska pensionärer fått sina fastigheter stulna av kriminella nätverk, skriver The Guardian.

Bland annat rapporterades hur utlänningarnas signaturer förfalskades för att deras fastigheter skulle kunna säljas utan deras vetskap. I ett fall, rapporterade Jonathan Head, hade en namngiven advokat godkänt en underskrift som gjorts utan att personen i fråga var närvarande. Advokaten som förekom i rapporteringen anser att uppgifterna har skadat hans anseende, varför han nu driver förtalsmålet mot BBC-journalisten.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att fallet visar hur thailändsk lag motarbetar undersökande journalistik och försvårar arbetet med att avslöja felaktigheter och korruption i landet.

I ett uttalande har BBC sagt att de står fast vid sin journalistik och att de avser att rentvå namnet på sin korrespondent. Head har fått överlämna sitt pass till domstolen vilket gör att han inte kan resa och arbeta i Asien tills dess att målet avgjorts.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.