Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Barometerns huvudledare på kinesiska: Oro över läget i Kina

Publicerad: 1 november 2006, 12:17

Barometern i Kalmar har idag en huvudledare på kinesiska. Orsaken är det samarbete med Kina som koncentrerats till Kalmar och den stora konferens som inleds idag, med omkring 500 kinesiska deltagare. Ledaren tar upp avrättningar, förföljelser, rättosäkerhet och andra demokratiproblem i dagens Kina.


Deltagarna i konferensen China Baltic Sea Business Forum 2006 fick en Barometer i handen i morse. Tidningens politiska chefredaktör Per Dahl och ledarskribenten Sylvia Asklöf stod vid konferensdörrarna och delade ut tidningen.
Huvudledaren välkomnar de kinesiska gästerna till Kalmar. Och fortsätter:
”Vi tar emellertid också tillfället i akt att framföra vår djupa oro inför några av de förhållanden som vi hör om från ert land”. Ledaren tar upp avrättningarna, fängslanden och förvisningarna, de små möjligheterna att få sin sak prövad i högre instans, brist på möjlighet för anställda att organisera sig, förföljelser mot dem som engagerar sig i rättighetsfrågor, censuren och minoritetsfolkens utsatthet.
Per Dahl och Sylvia Asklöf hann inte få några reaktioner från de kinesiska gästerna. Men från de svenska värdarna:
– Regionförbundsordföranden Anders Åkesson sa till mig att nu blir det väl problem, berättar Per Dahl.
– Men sedan hakade han på att det här är ju tidningens uppgift.
Regionförbundet i Kalmar län har varit starkt pådrivande för att den omfattande kinesiska satsningen skulle bli av. Förutom konferensen så etablerar sig ett kinesiskt handelshus, Fanerdun, i Kalmar, med mässhall, hotell och 900 familjebostäder.
Tidningen följer upp ledaren under dagen, bland annat med kommentarer av Jöran Hägglund, statssekreterare i näringsdepartementet, som är på plats.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.