måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bambuser avstängt i Syrien

Publicerad: 16 februari 2012, 18:29

Bambuser har varit en av de viktigaste källorna till livebilder från Syrien. Nu har regimen stängt den svenska tjänsten.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Med den svenska tjänsten Bambuser kan man sända live med en vanlig mobiltelefon. Den har blivit ett viktigt verktyg för bloggare och aktivister i Syrien för att berätta om vad som händer i landet.

Det var efter att flera stora tv-nätverk igår visade Bambusersändningar från Syrien som tjänsten stängdes av.

Igår kom det ut hur mycket som helst, idag nästan ingenting, det beror på att vi blivit blockerade och att folk är jätterädda, säger Eva Voors, kommunikationsansvarig på Bambuser.

Bambuser har haft sändningar från en mängd städer i Syrien, bland annat Homs som attackerats av regeringstrupper i över en vecka nu. Eva Voors har daglig kontakt med aktivister i Syrien

Klockan 4 i natt ringde aktivister till mig och sade att nu stormar de Daraa. Ingen har vågat gå upp på taken i Daraa idag, för de blir skjutna av krypskyttar direkt.

De traditionella medierna kan inte röra sig fritt i Syrien, och kan sällan bevaka de platser där våldet är som värst. Bevakningen är därför till stor del i händerna på aktivister, och livesändningar är extremt viktiga eftersom de inte kan misstänkas vara manipulerade.

Vi har daglig kontakt med aktivistceller i Syrien, och förser medier världen över med intervjuer med aktivister. Bland annat AP, CNN, BBC och Reuters använder oss, säger Eva Voors.

Sajten går inte att komma åt, och det går inte att använda applikationen för att sända. Men det går att använda annan teknik för att få ut livebilder från Syrien.

Så det kommer att komma sändningar, men inte alls i den omfattning det varit den senaste månaden, och det är det som svider i hjärtat.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev