Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bahnhof stänger Lexbase ”Integriteten viktigare”

Publicerad: 30 januari 2014, 13:13

Bahnhof har nu beslutat att avsluta kontakten med Lexbase. "Det här är Bahnhofs svåraste beslut någonsin", säger företagets vd Jon Karlung.


Igår kväll stängde Bahnhof Lexbases servrar för att förhindra att hackare kommer över kontokortsuppgifterna till de som betalat för att ladda ner domar. Idag beslutade Bahnhof att bryta helt med Lexbase.

”Yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden. Med Lexbase krockar principerna eftersom vanliga människor blir uthängda. Då väljer vi integriteten”, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof i en kommentar, och fortsätter ”Domar är offentliga uppgifter och sajten har ett utgivningsbevis. Men de har inte skött utgivarskapet rätt. Enligt egen utsago har Lexbase varit totalt oförberedda på vad som skulle komma och rent tekniskt är sajten en ren säkerhetsrisk.”

Han säger att det är Bahnhofs svåraste beslut någonsin. Företaget har gjort sig känt för att i alla lägen värna yttrandefriheten, och har bland annat tillhandahållit servrar för Wikileaks.

”Vår inledande ståndpunkt gällande Lexbase var att deras verksamhet rymdes inom yttrandefriheten. Men Bahnhof har också gjort sig känd som en försvarare av personlig integritet. WikiLeaks handlade om att granska makten. Yttrandefriheten ska inte användas till att slå nedåt.”

”Då kan vi ju i princip lägga ner all verksamhet”

Lexbase och förtalsbrottet

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev