Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Azerbajdzjans främsta journalist fängslad

Publicerad: 8 december 2014, 13:37

Khadija Ismayilova, som bland annat hjälpt Uppdrag Granskning med TeliaSonera-granskningen, har fängslats av regimen.


Khadija Ismayilova har häktats i två månader i väntat på ett åtal som kan innebära ett flerårigt fängelsestraff. Hon är anklagad för att ha drivit en annan frilansjournalist att begå självmord. Häktningen kom dagen efter att regimen publicerat en 60-sidig rapport där de anklagar Khadija Ismayilova för att smutskasta regimen, skriver OCCRP.

Joachim Dyfvermark på Uppdrag Granskning har samarbetat med Khadija Ismayilova i granskningarna av TeliaSoneras affärer.

Hon har hjälpt oss med våra granskningar, och också själv rapporterat om TeliaSoneras affärer, säger han till Medievärlden.

Hon är den i särklass viktigaste rösten i Azerbajdzjan. Hon har under många år gjort en lång rad granskande reportage om regimen, och har under flera år varit utsatt för en hård press och smutskastningskampanjer.

Vad innebär det då att hon blir fängslad?

Det är en tydlig signal till hennes kollegor, och till den fria pressen. Men det kan bli en stor press på regimen också, det blev det förra gången de angrep henne. Hon är ett världsnamn, och journalister världen över kommer att protestera.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev