Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Azerbajdzjan i botten av pressfrihetsindex

Med minst sex journalister och bloggare bakom galler och en allt mer repressiv inställning till det fria ordet har Azerbajdzjan rasat ner till en ny bottennotering i internationella pressfrihetsindex.

Publicerad: 16 maj 2012, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Eurovision Song Contest

Landet kan med en föga hedrande 162:a plats på Reportrar utan gränsers lista räknas till de 18 värsta länderna i världen när det gäller angreppen mot pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati, samt de tio värsta när det gäller fängslade journalister.

Under Eurovision song contest i Azerbajdzjan, som bevakas av tusentals journalister och medier från hela Europa, finns det all anledning att ge utsända reportrar i uppdrag att skriva också om situationen för det fria ordet i landet, träffa oppositionella och intervjua andra artister än de som står på scen.

Situationen för det fria ordet i Azerbajdzjan är allvarlig. Övergrepp av olika slag och hot mot personer som är kritiska mot regimen är regel snarare än undantag. Typiskt för de flesta överfall på oppositionella, journalister, bloggare och även alltså obekväma artister, är också att de så gott som alltid utförs av civilklädda män som inte omedelbart kan identifieras, men ändå framför hotelser med hälsning från regimen eller färdas i fordon som enligt vittnen tillhör säkerhetstjänsten.

Artister fängslades

Så sent som i mars 2012 släpades två artister av scenen under en konsert i Baku och fängslades, tillsammans med en aktivist, på grund av att texterna innehöll regimkritik. Jamal Ali, gruppens sångare, släpptes tio dagar senare, efter att ha misshandlats polisen och nekats kontakt med sin advokat. Organisationen Freemuse har skrivit en artikel om händelsen.

Den undersökande reportern Khadija Ismayilova fick under samma månad ett utpressningsbrev, med kopior av foton på henne och en partner i intim samvaro samt hotelser om att dessa foton skulle offentliggöras om hon fortsätter med sin kritiska journalistik. Läs mer här: 

Även en rad onlineskribenter har satts i fängelse, under kortare eller längre perioder. Den 8 mars 2012 dömdes exempelvis Ramin Bayramov, redaktör för publikationen Islamazeri.az till 18 månaders fängelse. Han hade suttit frihetsberövad utan åtal sedan 11 juli 2011, då han greps samtidigt som en rad andra personer vilka anklagats för att vara radikala islamister. Men åtalet mot honom kom slutligen att handla om innehav av vapen och droger. Läs mer här; 

Det senaste exemplet på mycket allvarliga övergrepp mot journalister är överfallet på reportern Idrak Abbasov, som den 18 april i år misshandlades svårt under nyhetsarbete utanför Baku och lades in på sjukhus med skallskador. Läs mer här: . Abbasov hade samma dag tilldelats ett internationellt pressfrihetspris.

En familjeaffär

Situationen för det fria ordet och demokratin i Azerbajdzjan tidigare sovjetrepublik i Kaukasusområdet mellan Kaspiska havet och Svarta havet, självständigt sedan 1993, rikt på olja, med lika många invånare som Sverige och en konfliktfylld historia har förvärrats betydligt sedan 2003 då president Ilham Aliyev övertog makten i landet efter sin pappa. Aliyevs regim har efterhand blivit mer och mer totalitär och korrupt, många av hans släktingar sitter i olika maktpositioner, medan journalister och politiskt oppositionella hotas och angrips allt oftare och de oberoende medierna har blivit allt färre.

Partier, människorättsorganisationer, tidningar, tv- och radiostationer har bannlysts. Hela redaktioner har dragits inför rätta och dömts till skyhöga böter för förtal av politiska makthavare. Ett stort antal journalister har under de senaste åren överfallits, misshandlats och satts i fängelse och bland de mest uppmärksammade händelserna är de ännu olösta morden på två mycket kända skribenter, journalisten och författaren Rafig Tagi i november 2011 samt redaktören för veckotidningen Monitor, Elmar Huseynov, under 2005. I augusti 2011 avled också en journalist, Novruzali Mammadov, i azeriskt fängelse.

I takt med regimens övergrepp ökar också rädslan för att militanta islamister ska få starkare fotfäste i landet. (http://www.indexoncensorship.org/2012/03/azerbaijans-silenced-voices/)

Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter har uttalat att en nödvändig åtgärd för att garantera yttrandefrihet är att möjligheten till åtal för förtal ändras, lagstiftningen används idag för att sätta obekväma regimkritiker i fängelse.

Isolerad enklav

I den isolerade enklaven Nachitjevan, en autonom delrepublik i Azerbajdzjan med omkring en halv miljon invånare och yta motsvarande ungefär det svenska Medelpad är läget om möjligt ännu värre än i modernationen. Den lokale ledaren Vasif Talibov har där försökt strypa all opposition och mycket få journalister är idag verksamma i regionen på grund av den riskabla situationen, med de hot och trakasserier som riktas mot de som arbetar med oberoende nyhetsförmedling.

Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris 2012 delades nyligen ut till en av de journalister som arbetar i Nachitjevan, Malahat Nasibova. På grund av sitt outtröttliga arbete för pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati har hon och hennes man som också är journalist, åtskilliga gånger arresterats, dragits inför domstol, trakasserats offentligt, mottagit dödshot och blivit misshandlade. Deras lägenhet har plundrats och utrustning har stulits. Hennes två äldsta barn har fått politisk asyl i Norge. Men själv vägrar hon att ge upp.

Hon har fortsatt att rapportera om missförhållandena i Nachitjevan till oberoende medier runt om i världen, som exempelvis Radio Free Europe/Radio Liberty  och Turan, en oberoende Azerisk nyhetsbyrå. Hon har rapporterat om polisövergrepp mot invånarna, kidnappning av oppositionella, samt attacker mot journalister. Hon har varit med och grundat en organisation, Democracy and NGO Development Resource Center (http://nakhchivanhumanrights.org/) som försöker vara en röst för de som inte själva kan protestera mot övergrepp, de arbetar också mot korruption, för transparens i rättsprocesser och vid allmänna val, samt med att träna observatörer.

Denna organisation har också representanter i Baku. Intervjua dem. Eller sök upp det oberoende IRFS, Institute for reporters freedom and safety, som kan berätta mer om övergrepp mot journalister i Azerbajdzjan. Läs mer här: 

Merete Grut

mvredaktion

De som sitter fängslade är:

De journalister och bloggare som idag sitter fängslade i Azerbajdzjan är följande.

Redaktören Avaz Zeynally och reportern Aidyn Dzhaniyev från den oberoende dagstidningen Khural.

Reportrarna Anar Bayramli och Ramil Dadashev från Sahar TV.

Ramin Bayramov, redaktör för nyhetssajten Islam-Azeri, samt redaktionschefen Zaur Guliyev och hans kollega Vugar Goganov från den regionala TV-kanalen Khayal.

Källor: CPJ, Reportrar utan gränser.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Eurovision Song Contest

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.