Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Axel Andén: Mats Bergstrand, männen och herrklubben

Publicerad: 1 juni 2009, 07:47

DN Debatt har dominerats av borgerliga män det senaste året. Redaktören har varit medlem i en sluten herrklubb, där många av medlemmar fått sina inlägg publicerade.


Det senaste året har sju av tio debattörer på DN Debatt varit män, enligt PR-byrån Agenda PR och två statsvetarstudenter som har gjort den största granskningen av debattsidan på 20 år. En stor del av deras debattinlägg i tidningen Journalisten handlar om det märkliga i att männen är så dominerande på så många områden på DN Debatt, och vilka effekter det får för samhällsdebatten i stort.

För två år sedan skrev Aftonbladet om Mats Bergstrands medlemskap i den slutna herrklubben Sällskapet, med rubriken ”Han ger ordet – till vännerna” Han hade det senaste året upplåtit DN Debatt åt andra medlemmar tjugo gånger. Att samtliga var män är ganska självklart eftersom kvinnor är förbjudna i klubben.

Om det finns ett samband är givetvis omöjligt att belägga, men det är också viktigt hur det uppfattas av läsare och allmänhet. När en sådan här undersökning kommer ser det inte bra ut att sidans redaktör varit med i en sluten herrklubb.

En from förhoppning är att den nya debattredaktören Bo G Andersson inte är med i föreningar som förbjuder kvinnor, och att han inte favoriserar vita män i valet av debattörer.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.