Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avstängning hotar olaglig fransk nerladdare

Publicerad: 14 maj 2009, 08:05

En kontroversiell fransk lag som syftar till att stänga av  illegala nerladdare från nätet har vunnit parlamentets godkännande.


Enligt lagen, som beskrivs som en av de tuffaste som någonsin skrivits i kampen mot nätpirater, kommer de som olagligen laddar ner musik och film att straffas genom att under upp till ett år stängas av från  tillgången till nätet.
Lagen röstades i det franska underhuset igenom med röstsiffrorna 296 mot 233 och i överhuset med 189 mot 14. Det innebär att president Nicolas Sarkozy bara har att underteckna.
Den socialistiska oppositionen har emellertid flaggat för att den kommer att vända sig till landets konstitutionsdomstol för att få prövat om lagen håller.
En statlig myndighet ska inrättas för att spåra och  straffa illegala nerladdare  och vara en länk mellan dem som har rätten till innehållet och dem som tillhandahåller nätet.
Den som syndar kommer först att få en varning via epost. Upprepas försyndelsen kommer ett brev med posten och vid ytterligare överträdelse blir det alltså tidsbegränsad förlust av nätkonto.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.