Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avslöjade MUF:s spritfester

Publicerad: 18 november 2009, 07:19

Ett samarbete mellan City Helsingborg, Helsingborgs Dagblad och HD.se ledde till avslöjandena om MUF:s spritfester med minderåriga, som gett eko i hela landet.


Ämnen i artikeln:

MUFHelsingborgs Dagblad

City Skånes redaktionschef Jonas Kanje och Helsingborgs Dagblads nyhetschef Sara Leijman ledde grävteamet, som bestod av Citys reporter Anna Anklam och HD.se:s reporter Marcus Ekdahl. Reportrarna gjorde en stor del av researchen på Facebook.

– Där kunde vi kartlägga hela festverksamheten, vilka som var inbjudna, vilka som skulle gå, och hur många av de inbjudna som var under 18, säger Jonas Kanje.

När själva festen skulle äga rum kontaktade de Ungdomens Nyhkterhetsförbund som hjälpte till att göra en kontroll. Vid nästa fest gick de själva dit, med dold kamera.

Muf:s vice ordföranden André Assarsson, som bor och verkar i Helsingborg, förnekade all kännedom, men plötsligt dök gruppen ”Vi som vet att han vet” upp på Facebook.  En reporter kontaktade personen som skapat gruppen, och han lät sig intervjuas med namn och bild.

– Så vi både hämtade originalinformation och genererade ny information på Facebook. Det var spännande att se hur jobbet växte fram, och levde vidare på nätet, säger Jonas Kanje.

Samarbetet är det första i sitt slag mellan Helsingborgs Dagblad, City Helsingborg och HD.se och Jonas Kanje ser många fördelar med att ha journalister från flera tidningar i samma grupp.

– Vi jobbar på olika sätt och med olika målgrupper, och därför har vi kompetenser som kompletterar varandra. Till exempel drev Marcus som är webbreporter på för att få bildmaterial för webb och webb-tv, jag ser gratistidningens läsare framför mig, medan Sara representerar HD.

Ni funderade inte på ett realtidsgräv som det SvD.se gjort?

– Nej, men det skulle nog ha fungerat efter första avslöjandet,

Ser du några risker med det här?

– Ja, det är klart att materialet inte ska fungera likadant på de olika plattformarna, det ska kännas att de är olika. Så länge man gör det i enskilda projekt tror jag inte att det är någon fara.

Fler liknande samarbeten mellan City och HD är på väg. Närmast i tur är ett mellan City Landskrona och Landskrona-Posten som kommer att publiceras snart. Med Sydsvenskan går det lite trögare.

– Det finns en del frågetecken fortfarande när det gäller upphovsrätt, kultur, ägande.

Artiklarna finns samlade på hd.se

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

MUFHelsingborgs Dagblad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev