Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avslöjade journalisten kvar på BT

Publicerad: 29 augusti 2011, 06:59

Den danske journalist som pekats ut som medlem av ett högerextremt nätverk är kvar på tidningen.


I mitten av augusti kunde tidningen Politiken berätta om ett hemligt högerextremt nätverk vid namn ORG, där personer från bland annat näringslivet och politiken ingår. I vår tidigare bloggpost samt här kan du läsa mer om den osannolika historien.

Journalisten Paul Vensman, redaktionssekreterare på danska BT, har avslöjats som aktiv medlem av ORG:s Köpenhamnsavdelning. Han har bland annat producerat propagandamaterial åt det beväpnade nätverket, som kartlagt landsförrädare och vill rensa Danmark på invandrare. Vensman har också uttryckt sitt stöd för den våldsamma nynazistgruppen White Pride.

För Medievärlden berättar BT:s chefredaktör Peter Brüchmann att redaktionsledningen skarpt tagit avstånd från det rasistiska material som läckt ut från nätverket. Innan avslöjandet har tidningen aldrig haft skäl att misstänka att Paul Vensman hyser radikala åsikter eller sköter sitt arbete på ett olämpligt sätt, säger Brüchmann.

Vi har haft ett långt samtal med vår medarbetare, vi har med hans tillåtelse undersökt hans mejl och datorlogg och med bakgrund i detta är det inte tillräckligt för att bli ett personalärende. Men det är en svår situation för medarbetaren ifråga, för övriga medarbetare och för BT.

Situationen har hanterats genom en mycket öppen dialog om tidningens interna riktlinjer, säger Peter Brüchmann.

Vi har också valt att vara öppna för allmänheten med tanke på BT:s avståndstagande från det material som hittills lagts fram.

Som vi tidigare noterat har avslöjandet om ORG fått ett svalt bemötande i Danmark, trots att det briserat i kölvattnet av Osloattackerna. För Medievärlden vill Emil Ellesøe Ditzel, reporter på det danska journalistförbundets tidning Journalisten, tona ned nätverkets farlighet.

Jag har inte sett bevis för att ORG-nätverket har gjort någonting kriminellt, och de personer som är med i det har egentligen inte så stor makt.

Scoopet som försvann

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News