Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avpixlat publicerar namn och bild på tonåringar

Publicerad: 30 april 2013, 08:14

Sajten Avpixlat publicerade namn och bild på tonårstjejer som genomfört en aktion inför Sverigedemokraternas möte på Långholmen.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Tjejerna hade skrivit budskap med kritor på klippor och bänkar där Sverigedemokraterna skulle hålla ett möte. När de var färdiga lade de upp en bild på sig själva och platsen på Facebook.

Responsen från Sd-trogna sajten Avpixlat  var att publicera bild på tjejerna och en text som inleddes: ”AUTONOMA EXTREMVÄNSTERN X X heter en tjej som varken gillar Sverigedemokraterna eller demokrati och dessutom gärna förfular miljön med klotter. Hon bestämde sig därför för att sabotera lite inför Sverigedemokraternas familjedag imorgon. Tillsammans med sina lika asociala väninnor begav hon sig sålunda åstad till Långholmen för att visa sitt förakt för demokratin och sina medmänniskor.”

Artikeln avslutades med en länk till Facebooksidan om aktionen, och till tjejernas privata Facebooksidor. I de snart tusen kommentarerna ägnar sig Avpixlats läsare omväxlande åt att lägga ut personlig information om tjejerna och deras familjer och beskriva vad de vill att de ska drabbas av.

Avpixlat har nu tagit bort länkarna och de värsta kommentarerna, och talespersonen Mats Dagerlind försvarar publiceringen med att tjejerna ”hängt ut sig själva” genom att skriva om aktionen på Facebook.

Avpixlat har också skrivit en uppdatering till artikeln: ”Länken ovan gick när artikeln skrevs till en Facebook-sida öppen för alla att läsa, varifrån alla uppgifter, citat, bilder och kommentarer i denna artikel är hämtade. Nu förefaller dock sidan vara stängd. Avpixlat har således inte grävt fram någon information, några bilder eller några namn som inte de inblandade själva offentliggjort. Vi klargör detta med anledning av påståenden om att vi skulle ha ‘hängt ut’ de vandaliserande tjejerna i den politiska aktionsgruppen. Det var således tjejerna själva som valde att ‘hänga ut’ sig och offentliggöra sin aktion och vilka de är.”

Sajten Interastistmen har intervjuat de två sextonåriga tjejerna om hur Avpixlats publicering påverkat deras liv.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev