Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avpixlat på Säpomöte om mediehot

Publicerad: 19 februari 2015, 09:33

Chefredaktörerna på SD-tidningen Samtiden och den främlingsfientliga sajten Avpixlat bjöds in av Säpo till möte om hot mot journalister i egenskap av redaktioner. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

AvpixlatUtgivarna

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter är en av de mötesdeltagare som reagerat starkt på närvaron av Samtidens chefredaktör Jan Sjunnesson och Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind hos Polisen.

Om det är så att Avpixlat hört av sig till polisen och önskat vara med på detta möte, så förstår jag att polisen sagt ja till medverkan. Men om det är så att polisen bjudit in Avpixlat, som kanaliserar mycket näthat, då tycker jag att det är märkligt. Men självklart har Avpixlat rätt till samma skydd som andra, om de utsätts för hot, säger Jeanette Gustafsdotter till Medievärlden.

På mötet befann sig ledande svenska publicister som Thomas Mattsson, vars tidning Expressen publicerat en granskning av just Avpixlat under rubriker som ”Näthatarna på Avpixlat: Vi avslöjar skribenterna på rasistsajterna”. Medievärlden söker Mattsson för en kommentar.

I inbjudan från Rikspolischef Dan Eliasson och Säkerhetspolischef Anders Thornberg sägs syftet med gårdagens möte ha varit att ”fördjupa dialogen om hur vi praktiskt kan stärka samarbetet för att ytterligare värna om våra grundläggande fri- och rättigheter.” Rubriken är: ”Inbjudan till medieredaktioner om praktiskt samarbete när det gäller trygghet och säkerhet.”

Avpixlat har gjort sig ökänd som en sajt som uppmanar till hot mot bland annat journalister, som exempelvis i detta fall.

Ämnen i artikeln:

AvpixlatUtgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev