Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avpixlat ansöker om utgivningsbevis

Publicerad: 26 mars 2014, 08:08

Avpixlat ansöker om utgivningsbevis med Mats Dagerlind som utgivare.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Avpixlats artiklar och artikelkommentarer hetsar dagligen mot olika minoriteter. Nu ansöker sajten om utgivningsbevis hos myndigheten för radio och tv, skriver Mediatrender.

Ansvarig utgivare blir Mats Dagerlind, som idag presenterar sig som sajtens ”talesperson”.

Det innebär att det går att anmäla sajtens ansvarige utgivare till JK för de publiceringar som görs av Avpixlats redaktion.

Däremot är det inte säkert att Avpixlat kommer att kunna hållas ansvariga för kommentarerna på sajten, eftersom den mest troligt  kommer att behålla efterhandsmoderering.

HD slog i ett beslut förra veckan fast att det är fritt fram att undanta efterhandsmodererade kommentarer från grundlagsskyddet på en i övrigt grundlagsskyddad sajt, så länge de är tydligt avskiljda från det material som görs av redaktionen. (Däremot finns det enligt den så kallade BBS-lagen vissa förpliktelser att hålla efter även när det gäller efterhandsmodererade kommentarer,)

Avpixlat gillar inte att kallas hatsajt och rasistblogg och ser ett utgivningsbevis som ett sätt att slippa kritik för att sajten inte tar ansvar.

”Vårt mål är att driva seriös opinionsbildning och det är viktigt framför allt nu under valåret då vi kommer att stödja Sverigedemokraterna”, säger Mats Dagerlind till Mediatrender.

En annan islamfientlig sajt, Dispatch International, som har ansvarig utigvare och har anmält sig till det pressetiska systemet, blev tidigare i veckan den första sajten i sitt slag att klandras i det pressetiska systemet.

Dispatch International klandras för namnpublicering av journalist

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev