Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Även LO drabbas av tryckeristrejken

Publicerad: 12 maj 2016, 06:49

Två LO-ägda tidningar riskerar att inte komma ut om strejkvarslet mot tre tryckerier träder i kraft nästa vecka. Men det finns fler anledningar för GS att fundera över hur strejkåtgärderna slår, menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

ArbetetLO

Ett stort antal dagstidningar kommer inte ut med sina printeditioner om det inte blir en lösning i förhandlingarna mellan GS-facket och Almega innan den 18 maj. Strejken drabbar då bland annat GP, DN, Corren, NT, Expressen och även Aftonbladet som trycker stora delar av sin upplaga på V-tabs anläggning i Landvetter.

Men även ett antal tidningar som ägs av LO kommer att drabbas. Arbetet och Handelsnytt trycker sina tidningar hos NTM-ägda Pressgrannar i Linköping.

Vi politiserar inte vårt konfliktvarsel, säger Per-Olof Sjöö, ordförande i GS till Arbetet.se.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har reagerat starkt på strejkvarslet:

Jag hoppas verkligen att GS-facket inte försöker stoppa tidningsutgivning nästa vecka, mediebranschen och kanske särskilt de tryckta produkterna behöver inte konflikter som försvårar möjligheterna till rapportering. Vi borde, alla, istället värna den relation som tidningarna har med alla de läsare som faktiskt väljer att betala för pappersutgåvor.

Han tycker att GS-ordförandens resonemang om att facket inte politiserar konfliktvarslet inte håller.

Det ger också en lite fadd smak i munnen att LO-facket undantar det tryckeri som producerar merparten av upplagan för LO:s egen kvällstidning från strejkhotet, men istället väljer den anläggning som gör den kvällstidning som konkurrerar med LO:s titel. GS-fackets utspel om att man minsann också kan orsaka problem för LO-ägda Arbetet är ju bara retorik, Arbetet verkar ju inte på den kvällstidningsmarknad som bara har två titlar och med respekt för Arbetet så kommer nog Aftonbladet att tjäna mer på om Expressen eventuellt inte kan ges ut i delar av landet.

En eventuell strejk skulle drabba Expressen i mellan-Sverige och Aftonbladet i södra Sverige, det är väldigt, väldigt konstigt att GS-facket agerar så.

Det finns alltså anledning för GS att fundera över hur strejkåtgärderna slår, menar Thomas Mattsson:

Min uppfattning är att arbetsmarknadskonflikter helst bör undvikas, men om de ändå iscensätts bör de vara konkurrensneutrala och vilket borde vara god heder åtminstone inte gynna fackets egna kommersiella verksamheter i förhållande till andra aktörer.

Strejk kan stänga tre tryckerier

Mattsson om strejkhotet: Historiskt misstag

Ämnen i artikeln:

ArbetetLO

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev