Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avbön på egna villkor

Publicerad: 10 mars 2009, 05:01

Vissa personer tar sig rätten att diktera under vilka villkor, när, hur och med vem, de vill framträda i medierna och får denna rätt utan att någon spjärnar emot och säger, men hallå där, vänta lite nu?, skriver Medievärldens reporter Karin Lindell.


Ämnen i artikeln:

Johan Croneman

Vissa personer tar sig rätten att diktera under vilka villkor, när, hur och med vem, de vill framträda i medierna och får denna rätt utan att någon spjärnar emot och säger, men hallå där, vänta lite nu?, skriver Medievärldens reporter Karin Lindell.

När Liza Marklund för en dryg vecka sedan framträdde – och gjorde en liten avbön –  hos Skavlan gjorde hon det på villkoret att inte behöva möta Monica Antonsson i studion. Antonsson skrev Mia – sanningen om Gömda, motboken som hon nu är Guldspadenominerad för. Så om Monica Antonsson skulle komma in här i studion så skulle du inte säga något? pressade Skavlan på. Nej, sa Marklund och som förklaring sa hon ”det kan du väl förstå”.  Vissa personer tar sig rätten att diktera under vilka villkor, när, hur och med vem, de vill framträda i medierna och får denna rätt utan att någon spjärnar emot och säger, men hallå där, vänta lite nu?  Alla ges som vi vet inte denna möjlighet.

***

Skäms på er, allihop, skrev Johan Croneman i Dagens Nyheter sedan Pirate Bay haft presskonferens och inte släppt in TV4, Aftonbladet och Metro för att de inte ansågs ”seriösa” och ”objektiva”.  Croneman gjorde en poäng av piraterna som förespråkare av fri företagsamhet i mångfaldigandets sfär. Han tyckte att de skulle stå för en högre takhöjd vad gäller tryck- och yttrandefrihet än de gjorde då den 15 februari. Det var det ena.  Det andra var att han ansåg att de medier som släpptes in  borde ha rest sig och i solidaritetens namn lämnat presskonferensen när det visade sig att några portats.  Och det kan man tycka. Om det nu med tydlighet gick fram att kollegor från tre medier inte fanns på plats för att de var just portade. Svenska Dagbladet fattade det, liksom alltså DN:s Croneman. Bra så.

Är det inte minst sagt märkligt att de som ska bevakas får avgöra vilka som får möjlighet att bevaka, säger jag upprört.

Men det förekommer hela tiden, säger den luttrade. Dagligen och på olika nivåer. Blir det bättre av det? undrar jag. Och på vilka nivåer? Ja, ackrediteringar, registreringar, pooler för fotografer, inbjudningar. Jo, men någon skillnad är det ju ändå, invänder jag.  Att jag ska registreras för att få jobba som journalist i riksdagshuset ser jag som en säkerhetsfråga och att jag ackrediteras för att bevaka bokmässan att det handlar om det praktiska, hur många som kommer, inte om huruvida jag får vara där eller inte. Poolerna, till nöds,  förser många medier,  låt vara med samma material, och inbjudningar går till de medier som troligast är intresserade.

Dessutom handlar det om vad det är som ska bevakas. Ju närmare offentligheten och någon form av makt, desto viktigare att hålla på en mediebevakning utan begränsning. Så vad vore väl exempelvis en förlovning på Slottet då alla medier som önskar får komma på presskonferensen?

Kanske något alldeles, alldeles underbart.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Johan Croneman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.