Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Attackerna mot Mexikos medier fortsätter

Publicerad: 27 september 2011, 07:35

80 journalister har nu mördats det senaste decenniet. I helgen hittades en kvinnlig redaktör halshuggen. Drogkartellerna är i dag ett akut hot mot demokratin.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserMexiko

I helgen upptäcktes Primera Horas redaktör María Elizabeth Macías halshuggna kropp. Macías var den fjärde kvinnliga journalist som mördats i Mexiko sedan början av året, rapporterar Reportrar utan gränser.

Kriminalreportern Manuel Gabriel Fonseca Hernández saknas sedan den 19 september. Dagen han försvann var han på väg för att göra intervjuer till en ny story.

Siffrorna över journalister som mördats i Mexiko de senaste 10 åren uppgår nu till 80 stycken och morden blir allt mer fasansfulla.

Mexiko är försjunket i ett regelrätt krig, säger pressfrihetsorganisationen i ett uttalande, och bara att skriva orden ”narcos” (drogkartell) eller ”trafficking” kan kosta journalister livet: ”Vad kommer att återstå av informationsfriheten om det här barbariet tillåts fortgå?”.

Mexiko ligger på åttonde plats på Committee to Protect Journalists index 2011 över länder där journalister mördas och förövarna går ostraffade.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev