Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Attackerna mot buden – så möter Premo dem

Publicerad: 3 februari 2009, 11:07

60 attacker mot tidningsbud har Arbetsmiljöverket rapporter om under 2008. Särskilt tufft har buden i Stockholmsområdet det.
- Vi tar det här på allra största allvar, säger Premos vd Joakim Sundh.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

”Tidningsbud trakasserades av två killar”; ”Tidningsbud blev rånad”, ”Slag från annan person”; ”Tidningsbud upptäckte röd punkt från laserstråle på bröstet”; ”Påverkad man försökte slå tidningsbudet med ett hammarliknande föremål”; ”Tidningsbud blev jagad av killar som skulle råna en butik” – sida upp och sida ner med incidenter under 2008.

Tidningsbuden arbetar under de timmar då riskerna är som störst, när många är berusade, när kriminella är ute och rör sig.  Storstockholm är värst drabbat. Där arbetar Pressens Morgontjänst, Premo, och facket tillsammans med säkerheten.

– Vi har en dubbel uppgift, säger Joakim Sundh. Att göra arbetet för buden så tryggt som möjligt. Och att ha kontroll på situationen.
Därför rapporteras allting direkt, såväl incidenter som sådant som kunde blivit en incident. Om ett bud råkar ut för ett brott, så polisanmäls det. Premo har också samarbete med ett säkerhetsföretag.

När något hänt kan en runda dubbleras, så att två arbetar tillsammans. Blir det riktigt illa kan ett område stängas under en tid.

Vad säger prenumeranterna som drabbas?

– De flesta har förståelse.

Har insatserna haft effekt?

– Ja, det går att mäta, säger Joakim Sundh. Men vi råder inte över killar, för det är mest killar, som är ute berusade.

Säkerhetsarbetet ska göra buden medvetna om riskerna, och hur de ska undvika de farliga situationerna, hur de ska backa undan till exempel.
De operativa cheferna ska också vara medvetna om  hur verkligheten ser ut.

Om något allvarligt händer får budet krisstöd. Om det behövs får han eller hon flytta till annat områden, eller utrustas med larm och skydd.

– Det är inte lätt att rekrytera tidningsbud, det är ett halvtidsjobb och det är tungt. Ändå har vi hängivna bud, en del som stannar länge.
– Det är jätteviktigt att ta hand om dem.

Fördyrar säkerhetsarbetet verksamheten?

– Nej, det är lika fundamentalt som lön. En bra arbetsmiljön är grundläggande.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.