Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Att ful-länka är inte att ta ansvar

De trötta suckar som Joakim Jardenberg tror sig höra från mediehusen är inget annat än ett brinnande engagemang. För journalistik och det fria ordet i allmänhet, och för dess finansiering i synnerhet. Det menar HD-Sydsvenskans affärschef Tomas de Souza.

Publicerad: 30 mars 2016, 06:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Joakim Jardenberg

Efter att Jardenberg vid upprepade tillfällen använt tjänsten unvis.it för att länka till artiklar på hd.se och sydsvenskan.se bad jag honom därför att sluta, eftersom det skadar en journalistik vi alla bör värna.

Med nya digitala verktyg uppstår nya möjligheter och med dessa följer nya frågor, ibland av etiska proportioner. Rent tekniskt kan unvis.it beskrivas visa en kopia av den publicerade texten, så att den som följer länken kan läsa texten utan annonser och utan möjlighet för oss som mediehus att se att artikeln blivit läst. Att länkaren själv anser att texten inte uppfyller förväntningarna på god journalistik må vara hänt, men genom att länka på det sättet skapar man sig tolkningsföreträde gentemot övriga läsare.

Att själv avgöra om en artikel är bra eller dålig står varje läsare fritt, men om vi börjar skapa subjektiva filter till journalistiken, där artiklar som irriterar eller upprör förses med tekniska munkavlar på sin väg till läsarna, finns det i förlängningen ingen journalistik som stör eller utmanar. Det tycker jag är problematiskt.

För den som inte vill rösta med fötterna genom att besöka medier och innehåll man inte sympatiserar med finns alternativ, där det enklaste förmodligen är att inte besöka dem alls. Om man som Jardenberg tar chansen att diskutera och problematisera en publicering blir det offentliga samtalet rikare. Men utan publicering, ingen diskussion. Utan länk, ingen artikel.

De långsiktiga konsekvenserna av att använda tjänster som denna påverkar hela det medie som de används mot, inte bara enskilda publiceringar. Syfte, handling och konsekvens hör samman och vill man diskutera digitalisering på mer än ett praktiskt plan kan man inte välja att bara ta ställning till sina egna syften, utan också konsekvensen av sina handlingar.

Tomas de Souza, Innovations & Affärschef, HD-Sydsvenskan

Att inte länka är också att ta ansvar
Tomas de Souza

Mikael Marklund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Joakim Jardenberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.