lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åtal mot 19 turkiska journalister

Publicerad: 6 april 2017, 11:44

Turkiska åklagare har väckt åtal mot 19 journalister på Turkiets äldsta och största oppositionella dagstidning Cumhuriyet. Samtliga riskerar långa fängelsestraff.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Flera av journalisterna har redan suttit närmare ett halvt år i ett säkerhetsfängelse och nu yrkar de turkiska åklagarna på långa fängelsestraff för medarbetarna på Cumhuriyet.

Majoriteten anklagas för att ha “hjälpt en terrororganisation”. För det riskerar de att straffas med upp till 43 års fängelse. Användandet av anti-terrorlagar för att åtala journalister fördöms av Right Livelihood-stiftelsen.

”Fängelsestraff ska utdömas till de som begår brott, inte de som rapporterar om dem”, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen – som förra året tilldelade tidningen Right Livelihood-priset ”för dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövanden och dödshot”.

Regeringstrogna medier var först att rapportera om åtalen. Publiceringarna gjordes innan Cumhuriyets försvarsadvokater blivit varse om åtalen. Nu har domstolen 15 dagar på sig att ta ställning till åtalet.

”Genom åtalet mot Cumhuriyets medarbetare försöker Istanbuls chefsåklagare kriminalisera journalister som utför sin yrkesmässiga plikt och verkar i allmänhetens intresse. Åtalet är ett angrepp mot demokratin i Turkiet och kommer endast tio dagar innan folkomröstningen som avgör landets framtid”, säger Ole von Uexkull i ett pressmeddelande.

På Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex återfinns Turkiet på plats 155 av 180.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev