tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aschberg och Ekman bakom ny researchtjänst

Publicerad: 23 maj 2011, 10:58

Expomedarbetarna Robert Aschberg och Mikael Ekman ligger bakom tjänsten Piscatus, ett kommersiellt verktyg för journalister.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Mikael Ekman har lång erfarenhet som researcher, på bland annat tv-programmen Insider och Efterlyst. Eftersom han inte hittat de verktyg han behövt började han utveckla ett eget.

För ungefär ett år sedan började vi utveckla det till ett kommersiellt verktyg för journalister, säger han.

Mikael Ekman är vd och Robert Aschberg är styrelseordförande. De övriga delägarna är Martin Fredriksson och Christian Rennerskog.

Tjänsten innehåller nu över 700 000 dokument, och uppdateras med 20 000 nya i veckan. Bland annat hämtar de in diarier från alla kommuner samt riksdagen och departementen. De hämtar också dokument och offentliga handlingar från samtliga domstolar och åklagarkammare.

Vissa myndigheter svarar digitalt, men det scannas också tusentals dokument i veckan, säger Mikael Ekman.

Vad skiljer Piscatus från till exempel Siren?

Största skillnaden är att de jobbar som nyhetsbyrå, nyhetsvärderar och levererar texter. Vi är enbart ett researchverktyg, och det är upp till journalisterna själva att göra nyhetsvärderingen.

Systemet har byggts upp med sökagenter. Det går exempelvis att ha en stående sökning på ”företagshemligheter”, eller person- och organisationsnummer, enligt Mikael Ekman. Det finns också ett antal webbaserade tjänster för researchers.

Tjänsten har varit igång sedan årsskiftet med ett begränsat antal mediekunder, som Mikael Ekman inte vill avslöja med hänvisning till sekretess. Nu öppnar de upp tjänsten för en bredare publik.

Hur ser den ekonomiska kalkylen ut?

I år gör vi många investeringar och siktar på ett nollresultat eller viss vinst. Intresset var större än vi trodde när vi startade.

Läs mer om tjänsten på Piscatus hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev