onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åsa Linderborg, välkommen till 2014!

Åsa Linderborgs effektsökande låtsasexperiment och fixering vid klickjakten ger oss perspektiv från förra seklet, skriver Gustav Gatu, nätjournalist på Sydsvenskan.

Publicerad: 9 oktober 2014, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I går kastade Åsa Linderborg sitt ljus på två nätjournalistiska fenomen i en krönika:

- Redaktioner till och med kulturredaktioner jagar klick på nätet.
- Snaskiga rubrikord som analsex genererar klick.

Det ska till en kulturchef på Sveriges näst största kvällstidning och i särklass största tidningssajt för att bidra med sådana insikter.

”Det är en skymf att jobba som journalist om klick är den typen av mätinstrument vi ska ha. Är det på det här viset vi ska bygga framtidens journalistik?” säger Linderborg till tidningen Journalisten, när hon intervjuas om krönikan.

Jag kan trösta Åsa Linderborg och välkomna henne till 2014. Idag finns och används sedan flera år tillbaka betydligt fler mätinstrument än klick och Facebook-delningar.

Vill Linderborg exempelvis visa hur hennes material ger en hel publikation tyngd, kvalitet och status – som tar hela sin läsekrets på allvar så finns det många andra mätpunkter att också titta på. Några exempel:

- hur lång tid besökarna stannar,
- om besökaren går vidare till fler sidor hos dig eller snabbt drar vidare,
- hur mycket trafik som kommer från mejl, sms och program som WhatsApp,
- vilken typ av ord som används i kommentarer till materialet,
- vilka som nämner och länkar till det på andra kultursidor och bloggar,
- om besökarna är betalande gäster eller gratiskonsumenter,
- hur långt ner på sidan eller långt in i klippet som besökaren scrollar ner/tittar/lyssnar,
- om materialet lockar besökare även efter den första trafiktoppen.

Mätverktyg som Chartbeat har de senaste åren varit drivande i att om- och uppvärdera kvalitetsjournalistik på nätet genom att fokusera mer på några av värdena ovan än klick och Facebook-delningar.

I krönikan presenterar Linderborg ett experiment hennes text ska publiceras två gånger med olika rubriker, Analsex ger mervärde respektive Ministern tillsätt en haverikommission, för att se vilken som får mest klick. Spänningen är inte olidlig, resultatet sabbas dessutom av att Linderborg är öppen med testet och löpande refererar ställningen. Det är synd, för det hade varit intressant att titta på de andra siffrorna kring de två rubrikerna ger analrubriken mer utdelning än tomma klick och delningar? Vinner ministerrubriken i något fält alls? Mediehus som The Guardian, CBS och Techcrunch utvärderar redan sina sajter med riktiga A/B-tester (i nämnda fall med Optimizely), jag skulle bli mycket överraskad om Aftonbladet inte gör detsamma på designsidan.

Jag tror och hoppas också att detta inte är några nyheter för Åsa Linderborg.

Om kulturchefens poäng är att all kvantifierad kunskap om besökare och material det som på branschspråk nu ofta kallas big data är fördummande så får jag bara beklaga att hennes tid är fallen. En av de absolut största förändringarna när journalistiken når nätet är att så mycket mer går att mäta.

Kunskapen om publiken och hur den hanterar vårt material är lika underbar som farlig, och den är här för att stanna. Därför behöver vi en ständig och insatt diskussion om vilka mätvärden och algoritmer som tillåts styra publiceringar och budgetar. Det går att mäta värdet på kvalitetsjournalistik, det går att motivera lokal kultur- och samhällskritik med trafiksiffror. Kultursidorna särskilt Aftonbladets borde vara ett självklart forum för ett initierat samtal om detta. Istället ger Åsa Linderborg oss perspektiv från förra seklet och ett effektsökande låtsasexperiment.

Jag hoppas på en smartare och bättre uppdaterad kulturkritik framöver.

Gustav Gatu är nätjournalist på Sydsvenskan. Den snaskigaste klickrubrik han satt är Anal ål tog en ända med förskräckelse.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev