Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åsa Linderborg: Nu har vi fått upprättelse

Publicerad: 16 november 2012, 11:08

Nu har vi fått upprättelse. Men inte bara Aftonbladet utan också Donald Boström och alla palestinier som blivit av med sina organ. Det säger AB:s kulturchef Åsa Linderborg.


Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

Hösten 2009 publicerade Aftonbladet en kulturartikel där Donald Boström kom med teorin att organ från palestinier som dödats såldes vidare. Det utlöste, med viss fördröjning, ett globalt mediedrev. Både Donald Boström och tidningens kulturchef Åsa Linderborg beskylldes från flera håll för att vara antisemiter.

Nu publicerar magasinet Filter i sitt senaste nummer uppgifter som bekräftar Donald Boströms misstankar. ”Det var en hel industri. Abu Kabir (rättsmedicinskt centrum i Israel) fick in beställningar och kroppsdelar, och det fanns en prislista. Institutet levererade till den beställare som betalade. Svårare än så var det inte. Man gjorde bara två överväganden: om kropparna var i sådan kondition att kroppsdelar kunde användas, och hur man kunde dölja stölderna”. Det säger Chen Kugel, israelisk rättsläkare och överstelöjtnant i en intervju med Donald Boström. Ett antal svenska tidningar ska ha erbjudits att publicera den men avböjt.

Något som har sin orsak i att de dels är rädda för uppfattas som för kritiska mot staten Israel, dels för att det skulle gett Aftonbladet rätt, menar Åsa Linderborg.

Det har gått en sådan jävla prestige i hela den här frågan.

I dagens tidning går hon till frontalattack mot de svenska medierna som vägrar ta upp att Aftonbladet och hon hade rätt.

Tror du inte att någon kommer att skriva om det nu, utifrån Filters publicering?

Inte! Men jag hoppas verkligen jag har fel här.

Åsa Linderborg är starkt kritisk till svenska medier som hon menar är ängsliga och springer åt samma håll.

De jagar i flock och hugger alla på samma sak.

Hon konstaterar att Dondald Boströms kulturartikel inte skulle ha fungerat på nyhetsplats just för att den ställer frågor men inte kommer med några svar. De har man dock fått nu i och med Filters publicering.

Borde inte ni ha det på nyhetsplats då?

Det tycker jag med. Extraupplaga, ettan, löpet och på massor av sidor!

Varför har ni inte det?

Den frågan får du ställa till Jan Helin.

Åsa Linderborg i Aftonbladet

Oisin Cantwell i Aftonbladet

Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.