Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Årets Redaktion: NA, Aftonbladet eller YA/TA

Publicerad: 19 september 2005, 10:06

Nerikes Allehandas länsredaktion, Aftonbladets Sportbladet och Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda ska slåss om titeln Årets Redaktion i Pressens Tidnings tävling Årets Dagstidning som avgörs på Nalen i Stockholm den 27 september.


Juryns motivering för NA:s länsredaktion:
”Genom Nära-projektet tar Nerikes Allehandas länsredaktion saken i egna händer och skräddarsyr sin egen, och hundratals kollegers, utbildning utifrån ett nära perspektiv. I år tar de ytterligare ett steg när de producerar en bilaga om lokaljournalistikens villkor med NA:s läsare som självklar målgrupp. Med knappa resurser lyckas länsredaktionen göra det som andra bara talar om.”
Länsredaktionens Nära-projekt, som samlade ett hundratal lokalredaktörer från hela landet i fjol, har varit ett lyft för länsredaktionen, berättar redaktionschefen Péter Krejci.
– Det har ökat självkänslan hos medarbetarna som fått det lättare att sälja in sina artiklar hos centralredaktionen. Att få vårt arbete ytterligare bekräftat genom den här nomineringen är jättekul!
En ny Nära-konferens i länsredaktionens regi äger rum den 14 och 15 oktober . Huvudsyftet är samma som förra året.
– Vi fokuserar oss på de goda exemplen. Folk från hela landet får berätta hur de gör när de exempelvis för femtonde gången ska bevaka ett midsommarfirande.

Juryns motivering för Aftonbladet, Sportbladet:
Aftonbladet gör en dagstidning, en webbsajt, en mobil 3G-tjänst, ett kolorerat magasin, text-tv, radio och bredbandstjänster med en kondition och förnyelselust som gör Sportbladet till den svenska sportjournalistikens landslag hösten 2005. Förhoppningsvis har de lika kul som de verkar ha när man läser dem, för kul är något som en bra redaktion alltid har.”
– Läs om motiveringen en gång till, ber Sportbladets redaktionssekreterare Jan Johansson efter första uppläsningen.
Sedan säger han:
– Fan, vilken bra sammanfattning!
Han berättar att redaktionen vars kärntupp är mellan 25 och 35 år har det tokroligt för det mesta. Fast – och det beklagar han- att kvinnorna är försvinnande få.
Han är stolt över det seriösa material som redaktionen publicerar i flera kanaler; de återkommande granskande
dokumenten, men också över klacksparkarna.
Under Friidrotts-VM i Helsingfors delade de ut en.
Världsmästerskapstävlingen höll som bekant på att rinna bort.
– Då gjorde vi en förstasida som såg ut att vara skrynklig av regn.

Juryns motivering för Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda:
”Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda har gjort upp med traditionell, baktung dagstidningsredigering och blivit stilbildare med sitt effektiva och resurssnåla sätt att bygga tidningen – och satsa kraften på reporterarbetet och innehållet. Kollegor har vallfärdat för att se och lära.”
YA:s och TA:s chefredaktör Margaretha Engström ger upp ett glädjetjut när hon hör att hennes tidningar, som numera nästan är en enda, har nominerats.
– Jag blir så glad! Ingen redaktion är mera värd det här än min. Medarbetarna har stått ut med så många förändringar. Nomineringen är en bekräftelse på att vi jobbar rätt.
Ska sanningen fram är hon och hennes redaktion vana vid bekräftelser. Nio svenska, danska och finska har varit på studiebesök för att på plats få se den förändring YA och TA genomgått. Nu i september är ytterligare sex svenska tidningar på ingång.
Det som tilldrar sig mest intresse är krympningen av nattredaktionen. På TA finns numera ingen alls, på YA en mycket liten.
Det mesta av tidningarna görs på dagtid. Bara sport och stora nyhetshändelser på kvällen.
– Skepticismen utifrån är stor. En tidning måste väl redigeras på natten? Besökarna väntar sig att se en tidning i kris, men möter positiva journalister, berättar Margaretha Engström.

Juryn för Årets Redaktion har bestått av Anders Ahlberg, Land Lantbruk, Ulrica Ambjörn, Vår Bostad, och Erik Hörnfeldt, Tre.
I morgon, tisdag, presenterar vi de nominerade i Årets Marknadsinsats.
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev