Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Årets Klara Lindh-stipendiat utsedd

Publicerad: 30 mars 2015, 08:32

Reportern Johan Järvestad vid Gefle Dagblad får 50.000 kronor för sin granskning av felaktig medierapportering.


Järvestad tittade närmare på ett känsligt familjehemsärende där barn flyttades runt. Familjehemsföräldrarna pekades felaktigt ut som alkoholister; ett grundlöst rykte som förvandlades till fakta i medierna.

Klara Lindh-stipendiet delas ut till en journalist som under året ”gjort en betydande journalistisk insats för att i vid mening verka för demokrati och allas likaberättigande”. Stipendiet är i form av ett resestipendium och ska användas till resor eller studiebesök som är till nytta för den fortsatta yrkesutövningen.

”Stipendieansökningarna visar att MittMedias drygt 400 journalister genererar mängder med granskande, avgörande journalistik. Johan Järvestad vann i år i hård konkurrens med Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda som med ett starkt engagemang lyfte EU-migranternas situation i lokalsamhället och Östersunds-Postens reporter Stefan Nolervik som i ständiga pågående samtal med läsarna ger en röst till de som inte hörs”, säger AnnaKarin Lith, redaktionell chef i MittMedia och juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

Klara Lindh (född 1877) var i början av 1900-talet ett internationellt känt namn som pionjär inom kvinnorättsrörelsen. En av hennes stora insatser var att redigera den mycket uppmärksammade artikelserie, publicerad 1909-1920, som förde ut argumenten för kvinnlig rösträtt. Gefle Dagblad satte upp artiklarna och distribuerade dem och Lindh redigerade serien fram till sin död år 1914.

Nya Stiftelsen Gefle Dagblads Klara Lindh-stipendium delades ut första gången 2008.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.