Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Årets Dagstidning: GP, SvD eller ÖP

Publicerad: 21 september 2005, 07:46

- Det var det värsta. Det är ju full pott det här och kanonkul, säger Lena K Samuelsson, Svenska Dagbladets chefredaktör. Tidningen finns i och med nomineringen i totalklassen Årets Dagstidning med i fyra klasser av sex möjliga i Pressens Tidnings tävling.


– Det känns roligt att andra ser och uppmärksammar vad vi gör och har gjort, säger både Lena K Samuelsson och tidningens vd, Gunnar Strömblad.
– Det juryn kanske sett är att vi arbetat genomgripande med att utveckla hela företaget, säger Gunnar Strömblad och tillägger:
– Jag brukar säga att vi gjort ett helt nytt företag.

Juryns motivering för Svenska Dagbladet:
”Med beslutsamhet har SvD framgångsrikt ompositionerat sig från andra-tidning i Stockholm till ”första-tidning” för sina egna läsare.”
Göteborgs-Posten får i och med nomineringen i totalklassen sin tredje nominering.
– Jag är jättestolt. Den är ett av många kvitton på att vi går åt rätt håll i alla delar, att vi jobbar bra som ledning och mellan avdelningarna, säger Lars Rundblom, GP:s vd.
– Vi har under ett antal år förnyat GP men behållit tidningens själ. Vi har förändrat den i takt med läsarna.
Chefredaktören Jonathan Fack instämmer. Han nämner speciellt utvecklingen av GP:s nyhetsverksamhet.
– Läsarna är riktigt, riktigt nöjda med oss.

Juryns motivering för Göteborgs-Posten:
”Efter flera motiga år har G-P lyckats att samtidigt genomföra tabloidisering, öka antalet prenumeranter och vända det ekonomiska resultatet.”
¬- Det var väl jätteroligt!
Östersunds-Posten och dess chefredaktör, Bosse Svensson, kan i likhet med kollegorna i Stockholm och Göteborg glädja sig åt nomineringar i mer än en klass. När tidningens vd Göran Henriksson får frågan vad det är som gör ÖP speciell nämner han i första hand den grundtrygghet och stora öppenhet som råder på företaget och som gör att man vågar sig på förändringar ”under relativt knappa resurser men utan att ha kniven på strupen”.
– Vi vill vara med och leda utvecklingen, säger han och berättar att man fick ögonen för att den möjligheten fanns då ÖP i slutet av 90-talet blev milljöcertifierad och därmed banbrytande tidning i Norden.

Juryns motivering för Östersunds-Posten:
”I ett decennium har lokaltidningen Ö-P arbetat engagerat i branschens framkant och är idag ett lönsamt mediehus inom print, webb och i lokal-tv.”
Priset delas ut vid en galamiddag på Nalen i Stockholm 27 september i samband med Tidningsutgivarnas Branschdagar.
Juryn för Årets Dagstidning, totalpriset, har bestått av: Mats Edman, Appelberg Publishing Group, Christina Jutterström, Sveriges Television och Martin Kreuger, tidningen Chef.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev