Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Arbetsledarnas roll blir mer komplicerad

I mediebranschens vardag med underleverantörer och spekjobb blir arbetsledarens yrkesetiska roll något mer komplex än vad Hansson ger sken av, skriver Jonas Nordling i ett svar till Viveka Hansson.

Publicerad: 17 mars 2015, 08:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Viveka Hanssons replik på min senaste kolumn bekräftar min tes, och behöver egentligen inte kommenteras. Men låt oss ändå ta denna diskussion på allvar: såväl allmänhet som lagstiftare förväntar sig att en enskild journalist ska bära ett eget ansvar för sitt arbete. Att, som Viveka Hansson, inte acceptera det är ett problem för hela journalistiken. Viveka Hansson hänvisar till ett internt arbete med yrkesetik, och att ansvaret för efterlevnad är arbetsledarens. Den som är bekant med yrkesreglerna och placerar dessa i mediebranschens vardag med underleverantörer och spekjobb inser dock att arbetsledarens yrkesetiska roll blir något mer komplex än vad Hansson ger sken av.

Det stora problemet med Viveka Hanssons inställning är emellertid att det inte framgår om hon överhuvudtaget erkänner yrkesreglerna, trots att de faktiskt är en del av pressetiska systemet. Hon påpekar att YEN är ett enskilt initiativ vilket ju bara är ett annat sätt att säga man inte gillar deras verksamhet. Det är dock fortfarande oklart varför, utöver konstaterandet att YEN bara kan granska Journalistförbundets medlemmar. Det i sig är ju inget konstigt, eftersom självreglering just bygger på aktiv acceptans. Jämför till exempel med hur PON bara kan pröva nättidningar som är anslutna till systemet.

Men den mest udda argumentationen är emellertid parallellen till att SVT och TV4 nyligen tvingades av domstol att lämna ut ett inslag till polisen som en del i en brottsutredning. Här menar alltså Viveka Hansson att det är samma sak som att vägra YEN. Själv tycker jag kanske att det är en viss skillnad på en intervjuad som hävdar att en reporter brutit mot yrkesreglerna och på en polisutredning i ett brottsmål. I det senare är det helt logiskt att inte samarbeta. Notera dock att tingsrätten ansåg att lagen stod på åklagarens sida och körde över utgivaren i Hanssons exempel. Det är sådant försvarare av den självreglerande pressetiken måste kunna känna in, och förstå riskerna utav. Därför är det kontraproduktivt att inte samarbeta med YEN, vilket ju var min poäng. TV4s sätt att försvara yrkesreglerna är fortfarande en gåta, och rubriken på min kolumn håller

Med vänner som TV4 behöver självregleringen inga fiender

Arbetsledarna är ansvariga inte enskilda medarbetare
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.