Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Arbetets redaktör: Säga ja till SD bryter mot SJF:s stadgar

Publicerad: 22 juni 2016, 04:21

Att Journalistförbundet godkänner Sverigedemokrater som förtroendevalda i förbundet är både absurt och ett brott mot SJF:s egna stadgar. Det menar Arbetets politiska redaktör, Martin Klepke. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Svenska JournalistförbundetSverigedemokraterna

I en debattartikel i Aftonbladet skriver han att det är absurt att Sveriges journalister ska kunna företrädas av personer som inte står upp för alla människors lika värde och vars sympatisörer dessutom mordhotar yrkesverksamma journalister.

Martin Klepke är en av många journalister som utsatts för hot. Ett antal gånger har det gjorts intrång på hans tomt. En gång var bilen uppbruten och ett däck sönderskuret. Han blev också mordhotad via nätet i en sådan utsträckning att det nästan blev vardag för honom.

”I en majoritet av dessa händelser var avsändaren uttalad sympatisör med Sverigedemokraterna.”

I en undersökning gjord av Dagens Nyheter har Journalistförbundet sagt att de låter SD:are bli förtroendevalda. Något som fått Martin Klepke att reagera starkt.

”Den som undertecknat sina mordhot mot mig med ”SD för svenskarna!” ska alltså kunna bli min fackliga representant och förhandla om min lön och mina anställningsvillkor.

Detta är fullständigt absurt. Och ett tydligt tecken på att Journalistförbundets ledning inte har någon kunskap om sina medlemmars verklighet, åtminstone inte om dem som verkar i en politisk/kommenterande kontext.”

Svar från SJF:s ordförande Jonas Nordling:

Martin Klepke menar i ett debattinlägg hos Aftonbladet 22/6 att Journalistförbundet visar ”öppna famnen för dem som mordhotar de egna medlemmarna” och att förbundet  svarar ”glatt ja” på frågan om SD:are kan bli förtroendevalda. Bakgrunden är en enkät som Dagens Nyheter utfört. För att det inte ska råda någon tvekan om vad vi svarat så återger vi hela svaret nedan.

”Fråga: Kan man vara förtroendevald, eller på annat sätt ha ett uppdrag, i ert förbund och samtidigt ha ett uppdrag i Sverigedemokraterna?

SVAR: Journalistförbundet är partipolitisk obundet och eventuell partitillhörighet är inget som påverkar huruvida en person kan vara medlem eller inte. Kriteriet för medlemskap är att man är verksam som journalist. Journalistförbundet värnar demokratin och enligt våra stadgar ska alla förtroendevalda inom förbundet verka för medlemmarnas intressen på grundval av alla människors lika värde.”

För övrigt bör det inte råda någon tvekan om att Journalistförbundet har mycket stor insikt i medlemmarnas vardag, inte minst utifrån den utsatthet som alltför ofta drabbar kollegor över hela landet. Och arbetet med att uppmärksamma och stävja denna utsatthet har få drivit med samma engagemang som Journalistförbundet.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev