måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Är det klimatsmart att åka skidor runt Antarktis, SvD?”

Publicerad: 10 september 2008, 05:10

En artikel i söndagens K-bilaga handlar om skidåkning i södra Afrika, Sydamerika och Australien. Medievärlden frågar resredaktören Johan Hellekant om det är rimligt att åka från Sverige till Sydamerikas sydspets, för att åka skidor.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Ja, är detta rimligt att hålla på med, det sa vi också när vi köpte in det här jobbet. Men du behöver inte känna att du ska åka dit bums, det var inte meningen med jobbet. Det är en inspirationsartikel kopplad till nyhetsartiklar om vinterns skidresor. Om någon drömmer om att åka skidor i Sydamerika så får de väl göra det, men mest är det här kuriosa.

Känner ni något konsumentupplysande eller journalistiskt ansvar att upplysa om klimatpåverkan för en sådan resa?

– Vi skriver tematiskt om gröna resmål och alternativ till flyg, men vi ska inte vara så politiskt korrekta att vi ska begränsa oss till bara tågresor och vi tänker inte sluta skriva om långväga resmål.

Ni har inte funderat på att klimatmärka resmålen på något sätt?

– Man kan inte klimatkompensera en resa. Är den gjord så är den gjord, vi kan inte använda jordens alla resurser till att plantera träd. Om du talar med Naturskyddsföreningen så tycker de att klimatkompensation är som ett avlatsbrev.

Men skulle man kunna ha en annan slags klimatmärkning?

– Det är en levande fråga, men vi har hittills inte sagt att vi ska ha någon varningssignal. Vi tror inte att det är så enkelt som att det räcker med att klimatkompensera.

Vad har ni för ansvar för hur människor reser?

– Vi speglar ju ett resbeteende som finns. Så här har svenska folket rest i 50 år och en enstaka tidning kan inte göra så mycket. Varför finns det inga miljöskatter på flyg? Varför är det billigare att flyga till Italien än att åka tåg till Göteborg? Det är bara stora politiska beslut som kan ändra på de här beteendena.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev