Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aprilskämt ledde till PO-klander

Publicerad: 10 februari 2016, 09:38

Vallentuna Nya Tidning hittade på citat av SD-politiker fälls av PON.


Ämnen i artikeln:

POPON

I mars förra året publicerade tidningen en artikel under rubriken Slut med påskägg i den kommunala förvaltningen. Enligt artikeln var det officiella skälet att de indragna påskäggen skulle spara pengar, men det antyddes också att ideologiska skäl låg bakom beslutet.

Vidare låtsas-intervjuas flera personer som tidigare krävt att kommunal verksamhet som till exempel skolor ska upphöra med sådant som har med religion att göra. En av de intervjuade var en SD-politiker. Han skulle senare anmäla tidningen till PO för att ha blivit tillskriven påhittade citat och åsikter.

Av anmälan till PO framgår att ”anmälaren kände sig väldigt illa berörd av att tidningen namngivit honom samt att han väldigt tydligt blivit utpekad i artikeln”.

Tidningen, i vilken den aktuella artikeln förekommer, utkom visserligen samma vecka som första april inföll men inte just den första april. PO skriver:

”I det här fallet är det kombinationen av ett påhittat uttalande som inte har förankrats hos anmälaren och det faktum att publiceringen inte skedde den 1 april som gör att Vallentuna Nya Tidning bör klandras för brott mot god publicistisk sed.”

Pressens Opinionsnämnd gör samma bedömning och klandrar tidningen för brott mot god publicistisk sed.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

POPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev