Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Äntligen får de etablerade tv-aktörerna konkurrens

Det är skönt att de etablerade tv-aktörerna får konkurrens. Och rätt åt SVT som varit alldeles för dominerande, skriver Janne Andersson.

Publicerad: 10 september 2014, 11:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tv

Aldrig har en svensk valrörelse varit så tv-bevakad som den här. Inte nog med SVT och TV4. Också Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter kör så det ryker.

Många landsortstidningar har också satsat hårt på tv-sändningar från årets valrörelse. Ja, väldigt många satsar hårt på tv generellt.

Valvakor kommer det att finnas gott om på kvällen den 14 september. SVT och TV4 kör förstås sina vakor, men det gör även Expressen och Aftonbladet och många landsortstidningar, till exempel Västerbottens- Kuriren och Östgöta-Correspondenten.

Det är skönt att de etablerade tv-aktörerna får konkurrens. Och rätt åt SVT som är alldeles för dominerande bland de svenska nyhetstjänsterna numera, som det enda företag som har tillräckligt med resurser. Tyvärr är det alldeles för få politiker som granskar och har åsikter om SVT:s och Sveriges Radios verksamhet. Varför är inte det framtida public service en valfråga?

Varför bryr sig ingen riksdagsledamot om de lokala mediernas nedmontering?

Annat var det när jag var projektledare för TV4:s första valvaka 1994. Då ansåg SVT att de skulle ha första tjing på allt. Så tog de det till exempel för självklart att partiledarna först skulle komma till SVT när valet väl var färdigräknat. Det kunde vi givetvis inte acceptera och vi låg på partikanslier och politiker för att TV4 skulle få de första intervjuerna.

Lite pikant i sammanhanget var att min fru Karin Alfredsson var projektledare för SVT:s valvaka, med Ingemar Odlander och Barbro Hård som programledare och förstås Sören Holmberg som expert.

TV4 satsade stort med Lennart Ekdal och Malou von Sivers som programledare, Bengt Magnusson som nyhetsankare, Gustaf Olivecrona (före detta SVT-profil) och Jan Scherman som kommentatorer. Och en panel med bland annat politikern Anders Wijkman, tidningsdrottningen Amelia Adamo och kulturchefen Maria Schottenius.

Och en ännu okänd Johan Rheborg som Percy Nilegård.

Visst kom några partiledare först till TV4, bland den sittande statsministern Carl Bildt, som förlorade valet.

Det var en skön seger fast tittarmässigt hade vi inte en chans. Svenska folket gjorde som de brukade när det är riktigt allvar, de tittade på SVT.

Framåt morgonen, när Karin och jag kom hem och satt med fötterna högt och var sin whiskey i näven, kunde vi konstatera att hon vunnit veteranklassen, men jag uppstickarklassen.

Att det nu, tjugo år senare, dräller av aktörer som sänder valprogram och valvakor, är oerhört roligt och bra för mångfalden i tider då så många medier runt om i landet har svårt att klara sig ekonomiskt.

Sen undrar jag ju hur många som kommer att titta på de lokala tv-satsningarna. Och hur de finansieras. Finansieringen är den stora frågan när det gäller framtida, inte minst lokal, tv-journalistik som produceras av tidningarna. Jag är rädd för att det kostar mer än det smakar.

I det fallet hoppas jag att jag har fel.

Mer tv till folket.

Janne Andersson

Redaktionschef, Tittarombudsman, programchef på Lokal-tv och  projektledare för två valvakor på TV4. Gästprofessor på Södertörns Högskola och journalist på Aftonbladet, Dagens Eko, Aktuellt och ABC.

Janne Andersson

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tv

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev