Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Antisemitisk hatvåg mot Robert Aschberg

Publicerad: 19 december 2017, 12:32

Efter att en av förgrundsgestalterna inom den svenska radikalnationalismen har avlidit sprids nu antisemitiska rykten på nätet om att Robert Aschberg skulle ligga bakom hans död. Mathias Ståhle på EK och Jonathan Leman på Expo sätter hatdrevet i en kontext.


Ämnen i artikeln:

RasismEskilstuna-KurirenRobert Aschberg

Personen som avled nyligen kallade sig själv medborgarjournalist och har gjort många uppmärksammade hembesök hos journalister. Det senaste var hemma hos Robert Aschberg och nu har många av mannens anhängare gett Robert Aschberg skulden för hans död.

Ryktena är öppet antisemitiska och bygger på konspirationsteorier om att Robert Aschberg använt sina ”judiska kontakter” och att exempelvis affärsmannen George Soros och den israeliska underättelsetjänsten Mossad skulle ligga bakom dödsfallet.

Robert Aschberg säger att det alltid har funnits ett stråk av antisemitism när exempelvis hans kolumner kritiseras.

– Men just det här var en riktig skitstorm där judehatare gått ut och hittat på all skit de kan komma på.

Hur har det påverkat dig?

–Det är snarast så att det triggar mig. Men det stör mig att det finns så oändligt mycket dumhet och att den fått nya verktyg. Och den här fega anonymiteten stör mig.

Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren har granskat dessa rörelser länge. Han säger att de nu byggt upp en färdig organisering för att snabbt blåsa upp lösa rykten till att bli något väldigt stort.

– Men de har aldrig tidigare lyckats så bra, det här är den effektivaste kampanj de gjort. Och vad var det som gjorde att de lyckades? Jo, ren och skär antisemitism. Med antisemitismen har de hittat ett gensvar i den svenska alt right-rörelsen som de inte hittat förut. Den är ett effektivt sätt att ena deras anhängare, men inte för att nå ut till de stora massorna i Sverige.

Jonathan Leman på Expo, som bevakat främlingsfientliga grupper och antisemitism länge, säger att det efter dödsfallet har varit en enorm spridning av konspirationsteorier där väldigt många är antisemitiska.

– Mannen som dog hade en unik roll i och med att han lyckades förena tre grupper som tidigare inte gått samman så tydligt: sd-anhängare, vit makt-sympatisörer och konspirationsteoretiker. Och det kan vi se också i de kraftiga reaktionerna på hans död där många varit öppet antisemitiska.

Enligt Jonathan Leman har det varit en strategi bland de högerextrema efter valet 2014 att sluta slåss med SD om röster och istället försöka radikalisera deras anhängare underifrån.

– Samtidigt som Jimmie Åkesson står i Almedalen och gör de hårdaste utfallen mot NMR sker en radikalisering av hans gräsrötter underifrån. Antisemitiska konspirationsteorier och vit rasnationalism får ökad spridning, toleransen för antisemitism ökar och vit makt-miljöns yttre cirklar expanderar.

Strategin är att knyta an till och bygga vidare på berättelsen om att ”eliten” har förrått ”folket” och istället lierat sig med olika minoriteter mot folket.

– När du är inne i det tänkandet finn det alltid en närhet till antisemitism i vår politiska kultur, den kan erbjuda svar till dem som vill gå längre i den tanken. De börjar ofta med att tala om vita som trängs undan och att andra världskriget inte var så svart-vitt och sedan går de längre och längre.

Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren tror inte att rörelsen kommer att kunna vinna några större grupper svenskar med antisemitism på kort sikt.

– Men det här har svetsat dem samman och gjort dem till en viktig spelare. Och de har lärt sig mekanismerna, så den dag de vill påverka valrörelsen eller hittar ett ämne som kan väcka gensvar bland större befolkningsgrupper kan det bli ännu farligare. Och om en utländsk makt skulle leta aktörer i Sverige att stödja så vet den nu vilka den ska vända sig till.

Däremot tror han att motmedlet är mycket enkelt, även om det kräver lite mer av medier och mediekonsumenter.

– De är bara farliga när de överraskar oss. När vi lär oss att känna igen deras beteende kan vi så lätt förpassa dem till skräplådan och fortsätta ägna oss åt de viktiga politiska frågorna som vård, skola och omsorg.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev