Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anne Ramberg kritiserar Realtid.se hårt

Publicerad: 13 maj 2009, 12:11

Anne Ramberg kritiserar journalistiken kring mordförsöket mot ett par i Gamla Stan skarpt i senast numret av Advokaten. Advokatssamfundets generalsekrerterare pekar framför allt ut Realtid.se.


Anne Ramberg ägnar sin inledare i Advokaten åt tryck- och yttrandefriheten, åt den svåra balansgången mellan en så vid yttrande- och pressfrihet som möjligt, och skyddet för den enskilde.
Hon tar avstamp i pressetiken och konstaterar att det är ” sorgligt att se en utveckling där dessa vedertagna journalistiska principer allt oftare överges också i Sverige”.

Särskild kritik riktar hon med Realtid.se som anklagas för lögnaktigheter och hänsynslöshet:
”De utpekade, oavsett om det är som offer eller som förövare, saknar i likhet med dem som under romarrikets glansdagar utsattes för svårt underhållningsvåld, varje chans att freda sig. De är för alltid dömda i läsarens ögon. De saknar möjlighet att få sin sak prövad i PON och de har sällan råd eller kraft att inleda ett tryckfrihetsmål med allt vad det för med sig i form av kostnader, ytterligare publicitet, personlig anspänning och osäker utgång.”

Anne Ramberg befarar att utvecklingen kan leda till begränsningar i yttrande- och tryckfriheten.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.