Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

AnnaKarin Lith: Två utgivarskap skapar förvirring om vem som bestämmer

Publicerad: 4 maj 2009, 06:26

- Jag och styrelsen har olika uppfattningar om vad som är bra för företaget, säger AnnaKarin Lith som en förklaring till varför hon nu lämnar Hallands Nyheter med omedelbar verkan.


Ämnen i artikeln:

Hallands NyheterHallandspostenStampen

– Jag och styrelsen har olika uppfattningar om vad som är bra för företaget, säger AnnaKarin Lith som en förklaring till varför hon nu lämnar Hallands Nyheter med omedelbar verkan.

I mitten av april sas det att du skulle fundera på om du vill vara kvar, så nu har du bestämt dig?

– Det är inte jag som bestämt,  det är Stampen.

AnnaKarin Lith har förutom att vara chefredaktör för HN också varit  ansvarig utgivare för både HN och Hallandsposten. I mitten av april beslöt styrelsen att de båda tidningarna skulle ha var sin ansvarig utgivare. Det är detta som AnnaKarin Lith vänder sig mot. Hon menar atta tidningarna har så mycket gemensamt, gemensamma redaktioner för webb, sport, län, kultur, redigering, att två ansvariga utgivare skapar förvirring hos journalisterna  om vem som ytterst bestämmer. Och skulle de båda chefredaktörerna vara oense i en fråga är de vd som har sista ordet, vilket urholkar utgivaransvaret, som hon ser det.

– Jag har haft ett tydligt uppdrag och jobbat nära styrelsen i ett stort förändringsarbete. Varför drog man inte i bromsen när projektet skulle sjösättas? fråga AnnaKarin Lith i dag.

Någon förklaring till att styrelsen svängt i utgivarfrågan anser hon inte att hon fått.

– Jag har frågat vad jag skulle ha gjort annorlunda och fått svaret att jag inte kunnat göra något annorlunda

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte, söka jobb. Jag är ju mobil så jag kan jobba över hela landet, säger AnnaKarin Lith.

Vid styrelsemötet den 16 april var Nils Engström, tillförordnad vd för de båda Hallandstidningarna,  självkritisk mot hur den process som de båda tidningarna varit igenom det senaste året skötts. Kritiken riktades mot ägare och ledning, som varit svag och otydlig. Han understryker att kritiken inte ska riktas mot hur projektet genomförts.

– Trots den svaga ledningen har det man kommit fram till varit mycket bra, sade han till Medievärlden.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev