Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anna Politkovskaja mördad

Publicerad: 9 oktober 2006, 08:41

Den ryska reportern Anna Politkovskaja hittades mördad i lördags. Nu lovar en rysk politiker sju miljoner kronor i belöning för avgörande tips.


Anna Politkovskaja var reporter på tidningen Novaja Gazeta. Hon levde under ständigt dödshot eftersom hennes rapporter om övergreppen i Tjetjenien misshagade myndigheterna.
Nu riktas misstankarna mot statsmakten och militären. Hittills har det varit tyst från Kreml, men från många andra håll har det kommit starka reaktioner. Den ryske politikern Alexander Lebedev, delägare i Novaja Gazeta, har lovat nästan sju miljoner kronor för avgörande tips i Politkovskaja-mordet.

Även Michail Gorbatjov är aktieägare i Novaja Gazeta. Han fördömde mordet och sade att tidningen ”utan tvivel” kommer att göra en egen utredning.
– Detta är ett brutalt brott mot en professionell och seriös journalist och en modig kvinna. Det är ett slag mot hela den demokratiska och oberoende pressen, det är ett grovt brott mot landet, mot oss alla, sade Gorbatjov till Interfax.
AXEL HÅKANSSON

Läs mer:
Svenskan om det senaste i mordet

Aftonbladet om mördaren på bild i övervakningskameran

”Först nu förstår jag hennes svartvita livssyn”, Aftonbladets Johanna Melén

”Den modigaste journalisten jag har mött”, Aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist

Martin Jönsson om Anna Politkovskaja

Ledare i vLT om mordet och rysk politik

Matti Lilja i Piteå-Tidningen
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.