Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anmälningarna ökar men PON:s fällningar ligger stabilt

Publicerad: 2 februari 2016, 09:13

PO-anmälningarna skjuter i höjden men antalet fällningar blir inte fler. Många anmälningar med politisk grund avskrivs.


Ämnen i artikeln:

POPON

Av årsberättelsen från Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens Opinionsnämd (PON) framgår att allt fler PO-anmälningar har politisk grund, och bland de anmälningar som kommer in är majorieten från medlemmar av eller sympatisörer till Sverigedemokraterna.

Under 2015 inkom 530 anmälningar. Av samtliga anmälare var 75 procent män. Året innan, 2014, var antalet anmälningar högst hittills antalet ärenden låg då på 597. Den höga siffran kan dock förklaras av två massanmälningar. Förra året inkom inga större massanmälningar vilket gör att siffran om man bortser från massanmälningarna 2014 ligger i nivå med det året. I årsberättelsen beskrivs de politiskt grundade ärendena som en förklaring till den höga siffran.

I anmälningarna uttycktes hur man upplevt sig personligt kränkt på grund av att en tidning kritiserat partiet, dess ordförande eller någon annan ledande företrädare. Men när det gäller den typen av anmälningar avskrivs samtliga eftersom publiceringarna inte handlade om anmälarna vilket gör att kriteriet att anmälaren ska vara personligen utpekad inte uppfylls.

De mest anmälda tidningarna 2015:

1. Expressen: 109 anmälningar (inklusive GT och Kvällsposten)

2. Aftonbladet: 61

3. Dagens Nyheter: 30

4. Dala-Demokraten: 13 (Av sammanlagt 13 anmälningar gäller 12 samma publicering).

5. Helsingborgs Dagblad och Svenska Dagbladet: 12

6. Göteborgs-Posten: 11

7. Sundsvalls Tidning: 10

8. Eskilstuna-Kuriren: 9

9. Sydsvenskan och Östgöta Correspondenten: 8

10.Arbetarbladet och Norrbottens-Kuriren: 7

Att Expressens toppar listan över antalet anmälningar kan, enligt vad PO Ola Sigvardsson skriver i årsberättelsen, troligen förklaras med att tidningen förenklat anmälningsprocessen för läsaren genom att införa en knapp intill varje artikel på sin webbsajt vilken leder till PO:s elektroniska anmälningsformulär.

Listan över 2015 års mest anmälda tidningar bekräftar en uppåtgående trend att storstädernas morgontidningar anmäls i allt högre utsträckning.

Årets mest fällda tidningar:

Expressen: 8

Borås Tidning: 3

Arbetarbladet: 2

Norra Skåne: 2

Tidningen Ångermanland: 2

Under 2015 fälldes två tidningar för grovt brott mot god publicistisk sed. År 2014 toppade Aftonbladet klanderligan med sju fällningar, men i år fälldes inte Aftonbladet någon gång.

Av totalt 530 ärenden fattade PO beslut i 518, varav 45 överlämnades till Pressens Opinionsnämnd med förslag till klander. Av de ärenden som överlämnats till PON är inte alla avgjorda eftersom det sker en viss förskjutning av ärenden/beslut mellan olika kalenderår.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

POPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev