Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aningslöst av Publicistklubben

Att låta Avpixlats redaktör Mats Dagerlind vara med i en debatt på anrika Publicistklubben är fel väg. Det menar Mattias Irving, redaktör för nättidningen Dagens Seglora.

Publicerad: 7 februari 2013, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Publicistklubben hakar på den heta frågan om hat på nätet och bjuder in till panelsamtal på måndag.  En av deltagarna är Mats Dagerlind, som företräder den största hatsajten i Sverige, bloggen Avpixlat med starka band till Sverigedemokraterna. Det är ett aningslöst beslut, men det är också ännu ett exempel på svenska rasisters framgångsrika strategi att gång på gång kortsluta den journalistiska reflexen att en berättelse blir bättre av att flera perspektiv lyfts fram.

Nyligen kom författaren och journalisten Lisa Bjurwald ut med en bok som tydligt redogör för sambanden mellan näthatarna och de anonyma bloggarna. Hon vittnar om hur högerextrema i alla tider har sökt nya vägar ut i offentligheten. Nu har en liten anonym krets funnit det perfekta sättet att mobilisera tusentals människor att gå deras ärenden, genom ett språkbruk hämtat från sekterismen: Världen styrs av en stor konspiration, vi är de enda som har förstått sanningen, och därför är det vi mot världen.

På Avpixlat trivialiserades näthatet redan innan Uppdrag Gransknings program hade sänts: Hatet beskrevs som ett utslag av en handfull personer med Tourettes syndrom. Bloggen spekulerar öppet om att de kvinnor som blivit systematiskt hotade i målande, våldspornografiska ordalag, egentligen har försökt provocera fram dylika reaktioner i syftet att misstänkliggöra sverigedemokrater.

En van journalist borde höra de tydliga konspiratoriska övertonerna i Avpixlatredaktionens motberättelse. Det egna ansvaret trivialiseras, samtidigt som det spekuleras friskt om baktankar och illvilja hos dem som vittnar om trakasserierna.

Den bokaktuella historikern och fascismexperten Henrik Arnstad skriver idag på Facebook, apropå gårdagens program: Kvinnohat och rasistiskt hat är politiska konstruktioner. Hatarna är inte enskilda individer utan en politiskt mobiliserad folkrörelse.

De som mobiliserar denna rörelse idag väljer att vara anonyma, sånär som på Mats Dagerlind. Men vi vet åt vilket håll de strävar, och vi vet vid det här laget att de inte skyr några medel för att nå dit. Under gårdagens Uppdrag Granskning framstod detta med all önskvärd tydlighet. Ställda bredvid bloggens redaktionella material kan Avpixlats ständiga försäkringar om att de tar avstånd från våld, hat och hot inte rimligen betraktas som annat än en läpparnas bekännelse.

För Mats Dagerlind är det därför en retorisk triumf att ges tillträde till anrika Publicistklubben. Att bjuda in en företrädare för Avpixlat att diskutera näthatet är fullt jämförbart med att bjuda in konspiratoriska antisemiter att diskutera Bonniers eller hoten mot den judiska församlingen i Malmö. Men Publicistklubben framhärdar i att de vill ha en öppen dialog och att de genom att bjuda in Dagerlind värnar yttrandefriheten.

Yttrandefriheten betyder att alla har rätt att uttrycka sina åsikter, hur knäppa de än må vara. Den varken hotas eller kränks av att Publicistklubben väljer att hålla en rimlig nivå på sina diskussioner. Nu legitimerar Publicistklubben konspirationsteorier och politisk extremism i den journalistiska opartiskhetens namn.

Mattias Irving, redaktör för nättidningen Dagens Seglora.

Mattias Irving

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev