Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anders Gerdin: Allmänintresse att berätta om Solos uppgifter

Publicerad: 21 september 2005, 07:14

- Det är, mot bakgrund av de processer som varit mellan kungliga och medier i Tyskland, definitivt av allmänintresse att berätta att tidningen Solo gått ut med en uppgift om att kungen varit otrogen och att hovet sagt att de överväger att stämma tidningen för det.


Det säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin med anledningen av att hans tidning på löp, etta och stort utrymme inne i tidningen förmedlade Solos rykten.
Varför var er exponering av Solonotisen så stor?
– Storleken på bokstäverna är oväsentlig. Frågan var om vi skulle publicera eller inte. Om vi skulle förtiga det Solo skrivit eller inte.
Han jämför publiceringen med de många artiklar om ”Svennis eskapader” som förekommit även i svensk press.
– Det är ingen som vet vad som är sant eller osant i den rapporteringen heller.
Flera kvinnor som utgivit sig för att ha varit Svennis älskarinnor har trätt fram. Skulle Aftonbladet publicera en intervju med någon eller några av de tre kvinnor  Solo pekat ut som älskarinnor till kungen om ni hade möjlighet till det?
– Ja, om de verkar trovärdiga.
Varför?
– För att svenske kungen är statschef och att hans ämbete bygger på succession och att det är intressant vilka barn han har.
Anders Gerdin tycker att kungahuset i en demokrati måste finna sig i att bli granskat men att svenska medier är för ”snälla” därvid lag.
– Det finns en form av underdånighet inför de kungliga trots att svenska folket betalar en massa skatt för att hålla dem på fötter.
Hovets presschef Ann-Christine Jernberg berättar att hon blev uppringd en natt av Aftonbladet och av en reporter upplystes om vad som stod att läsa om kungen i Solo.
– Nu när vi sett skvallernotisen i sitt bisarra sammanhang tycker vi inte den är värd att kommentera. Och Aftonbladets löp är inget vi tänker göra något åt.
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev